Belastingdienst werkt met verouderde ICT: bom onder de belastinginning

Het innen van belasting is in gevaar. Uit onderzoek blijkt dat de Belastingdienst oude ict gebruikt die enorm veel mankementen vertonen. Daardoor zou het binnenkort zo kunnen zijn dat de organisatie zijn werk niet meer kan doen. Een bom onder de belastinginning, aldus de Algemene rekenkamer.

Veel van de systemen die de Belastingdienst gebruikt, voldoen niet meer aan de normen van tegenwoordig. Zij moet er echter mee blijven werken, omdat er bepaald geen schot zit in de vernieuwing van de systemen. Dat gaat tot nu toe redelijk, maar de (oudere) mensen die kennis van het systeem hebben, gaan met pensioen of nemen ontslag. Daardoor worden mensen die het systeem goed kunnen gebruiken binnen het bedrijf steeds schaarser.

Waarom het een probleem is dat de Belastingdienst oude ict gebruikt

Dat kan behoorlijke gevolgen hebben. Slechte ict vergroot de kans op verkeerd verzonden brieven, onterechte foutmedlingen bij aangiftes en onjuiste aanslagen. Dat lijkt nog allemaal oplosbaar, maar soms werkt de Belastingdienst met miljoenen mensen tegelijk. En als deze miljoenen mensen allemaal een brief van een ander krijgen, zal de schade erg groot zijn.

Een woordvoerder van de dienst zegt dat men bezig is om alle systemen te vernieuwen en efficiënter te maken. Dat moet tot een 750 miljoen euro hogere belastingopbrengst leiden. De Belastingdienst wil dat de nieuwe systemen in 2020 werken.

Een ander probleem dat zich voordoet, is dat de ontwikkelaars van computerprogramma’s en nieuwe systemen niet communiceren met anderen. Dat kan problematisch zijn, omdat juist de anderen met het programma moeten werken. hoogleraar Dennis Broeders van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zegt: “Als dat contact er niet is, bestaat de kans dat de werkvloer zegt: wie heeft dit in vredesnaam bedacht?”

Volkskrant

Reageer op artikel:
Belastingdienst werkt met verouderde ICT: bom onder de belastinginning
Sluiten