Gaming 6 apr 2018 Jelle van Es

Beleef echte retro-avonturen met de C64 Mini

Wie dacht dat je met de Super Nintendo Mini en NES Mini een oldschool game-ervaring had, weet eigenlijk niet waar hij of zij het over heeft. Voordat je met de ‘luxe’ graphics van de NES en de Sega Mastersysteem aan de slag kon gaan, had je met de Atari 2600 en de Commodore 64 pas echt een klassieke ervaring. Van die Commodore 64 is er nu de C64 Mini. Net als bij de NES en SNES Mini een spelcomputer die je direct aan kunt sluiten op de tv en dan kunt gamen.

Vorige week werd de C64 Mini officieel gelanceerd tijdens een event in het Arcade Hotel in Amsterdam. In dit toffe hotel kun je diverse oude games spelen terwijl je overnacht. En de aankomende maand kun je daarbij ook aan de slag met de C64 Mini. Dus als je een nachtje in Amsterdam wil doorbrengen, dan is dit hotel absoluut een bezoekje waard.

Na die lancering heb ik een C64 Mini mee naar huis gekregen om er daar mee aan de slag te gaan. Dit zijn daarbij de belangrijkste bevindingen.

Oogt lekker old school

Net als bij de NES en SNES Mini is de C64 een toffe miniversie van de ouder Commdore 64. Dat betekent dus dat de C64 met een totaal niet functionerend toetsenbord op de console is uitgerust en dat smerige plastic kleurtje heeft alsof hij twintig jaar in een huis met rokers heeft gestaan.

Het is zo fout dat het goed is. Via een HDMI-kabel sluit je hem simpel aan op de tv en met een Micro USB-kabel voorzie je hem van stroom. Tot slot heb je twee USB-ports waar je twee joysticks op kunt aansluiten.

Veel games

Als je dacht dat je met de NES Mini met zo’n dertig games veel aanbod had, dan is het goed om te weten dat de C64 Mini is uitgerust met 64 games. Een mooie knipoog naar de oorsprong van de computer.

Daar zitten klassiekers als Boulder Dash. California Games, Hawkeye, Pitstop II, Speedball, Summer Games II en Winter Games bij. Het is een mooie mix tussen games die je kent van vroeger en wat titels die je wellicht nooit eerder heb beleefd.

Retro met een hoofdletter R

Zoals gezegd is het echt enorm retro. Games zijn voorzien van ouderwetse graphics en geluidseffecten. Dit is echt een reis terug in de tijd. Een tijd waarin de wereld nog midden in een Koude Oorlog zat en men massaal losging op de nummers van Doe Maar. Enkel de echt ouder gamers zullen games daadwerkelijk herkennen. Voor de grootste groep is het alsof je door een museum loopt.

C64 mini

Geen idee wat je in games moet doen

Ondanks dat ik een oude gamer ben en vroeger in de zomermaand veel tijd heb doorgebracht met de Commodore 64 heb ik bij negentig procent van de games geen flauw idee wat ik moet doen. Controls worden niet uitgelegd en je moet dus zelf gaan uitzoeken wat je moet doen.

Het trial and error in de meest extreme vorm. Het laat tegelijkertijd heel goed zien hoe goed Nintendo destijds was met hun games. Games die je gelijk begrijpt. Bij de C6 Mini is dat totaal niet het geval en daardoor is hij niet echt toegankelijk. Je kunt overigens wel naar de website van de C64 Mini gaan waar er uitleg is.

Controller is niet heel fijn

Tot slot wordt de C64 geleverd met een klassieke joystick. Hoewel dit heerlijk retro oogt, werkt het niet echt lekker. Hij is nogal wiebelig en ik heb het idee dat je na een paar weken spelen er eentje zomaar kan hebben gesloopt. Ook is hij verre van secuur.

Daarmee is de C64 Mini vooral een geinig hebbedingetje. Het is minder toegankelijk dan de Mini-consoles van Nintendo, die redelijk geschikt zijn voor een geinige game-avond. De C64 Mini is niet echt iets die je met vrienden gaat proberen, omdat je gewoon bij te veel games niet precies weet je wat precies moet doen. Wil je de console scoren, dan kun je hem hier halen. Lees hier onze review van de SNES Mini.

Reageer op artikel:
Beleef echte retro-avonturen met de C64 Mini
Sluiten