Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 3 dec 2018

Beleef nu het werk van Vermeer in augmented reality

Johannes Vermeer is één van de beroemdste schilders ter wereld, die in zijn carrière een aantal prachtige schilderijen heeft afgeleverd. Tot op de dag van vandaag komen dagelijks vele duizenden mensen in verschillende musea in de wereld kijken naar zijn werken. Het meisje met de parel is zonder twijfel het bekendste werk, maar dat is slechts één van zijn bekende werken. En nu is het mogelijk om een collectie van 36 schilderijen in augmented reality te bekijken.

Vermeer in augmented reality

Het is een project van Google Arts & Culture in samenwerking met het Mauritshuis en alle andere instellingen die over het erfgoed van Vermeer waken. Voor het project gaat men uit van een smartphone, waar je de Google Arts & Culture-app opzet. Vervolgens kom je terecht in een virtuele tentoonstelling, die het complete oeuvre van Vermeer omvat.

Vermeer

Door in de app rond te wandelen kun je de verschillende mooie werken zien en kun je er naar toe lopen om de verschillende details te bekijken. Die details komen dankzij de ultrahoge resolutie goed tot leven. Voor het maken van een foto is gebruik gemaakt van de Art Camera van google, die de werken van Vermeer op de hoogste resolutie ooit heeft gefotografeerd.

Vermeer

Terwijl je door de expositie rondloopt, geven de experts van het Mauritshuis je tekst en uitleg. Op die manier komt het geheel nog meer tot leven en leer je er ook nog wat van. Naast de schilderijen zijn er ook objecten te zien die je inzicht geven in het leven van Vermeer. Of je nou kunstliefhebber bent of niet, het is een mooie kans om meer te zien en te leren over één van de grootste schilders die Nederland en de wereld heeft gekend.

Google Arts & Culture is voor iedereen gratis toegankelijk. Ga naar g.co/meetvermeer of download de app voor iOS of Android om meer te weten te komen.

Reageer op artikel:
Beleef nu het werk van Vermeer in augmented reality
Sluiten