Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 14 sep 2017

Top of flop? Zo test je hoe goed je koptelefoon, speakers en je eigen gehoor werkt

Met zo veel verschillende hoofdtelefoons en oordopjes op de markt is het verschil in geluidskwaliteit soms haast niet meer van elkaar te onderscheiden. Sommige hoofdtelefoons zijn gemaakt om de bass te benadrukken waar anderen juist heel vlak klinken. Er zijn manieren om te testen hoe goed je hoofdtelefoon is. Doe je de benchmark? Check dan ook gelijk even je eigen gehoor.

Heb je het al gehoord?

Dankzij de webiste Audiocheck kun je een idee krijgen hoe goede headphones of oordopjes horen te klinken. De website is gemaakt door sound designer Dr. Ir. St├ęphane Pigeon. Op de website kun je verschillende testen vinden waaronder eentje voor audio benchmarking, een generator waarmee je .wav bestanden kunt maken en een test waarmee je kunt controleren hoe goed (of slecht) je eigen gehoor is.

De geluiden die je tijdens de benchmark hoort zijn geen muziek, maar zijn andere soort geluiden die zijn bedoeld om prestatie van je hoofdtelefoon
en gehoor te meten.

benchmark

Kan het ‘horen’? Dan kun je het testen

Elke benchmark test verschillende facetten van de kwaliteit van je hoofdtelefoon. Zo test de ‘Frequency Response‘ bijvoorbeeld de bass van headphone. De test is voorzien van een voiceover die je vertelt hoe groot het frequentiebereik van je hoofdtelefoon is. Ook handig: de ‘Spectral Flatness and Earbud Insert‘-test is er speciaal het checken van je oordopjes.

benchmark

Benchmark party

In totaal staan er acht verschillende tests op de website die speciaal gemaakt zijn om hoofdtelefoons en oordopjes te testen. Ook staan er andere tests op de pagina waarmee je andere audio-apparaten kunt checken. Zo is er een speciaal ontworpen voor subwoofers die controleert of deze wel werken op de manier als ze zouden moeten werken. De ultieme headphonetest vind je hier.

Op zoek naar nieuwe oordopjes? Check dan hier de beste vijf draadloze oordopjes onder de 200 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Top of flop? Zo test je hoe goed je koptelefoon, speakers en je eigen gehoor werkt
Sluiten