Beperkingen op Twitter veranderen de manier waarop we tweeten

Twitter test sinds vorige week de optie om mensen ook niet te laten reageren op je tweets. En dat verandert hoe we het platform gebruiken. Je kunt nu instellen dat iedereen mag antwoorden, alleen de mensen die getagd zijn mogen antwoorden of niemand mag antwoorden.

Zo kunnen bijvoorbeeld interviews die gehouden worden via Twitter, veel gemakkelijker gevolgd worden. Het account Meet de Press laat bijvoorbeeld goed zien hoe dat werkt. Meet the Press kondigde aan een interview te houden met NBC News-journalist Andrea Mitchell en stelde de eerste tweet zo in dat alleen de mensen die getagd waren, mochten antwoorden. In dit geval was dat natuurlijk alleen Mitchell. Wat volgde was een soort tweetstorm tussen twee accounts, maar wel een tweestorm die gewoon prima te volgen is.

We gebruiken Twitter nu al anders

Door de beperkingen zorg je er wel voor dat er geen andere gesprekken in de antwoorden kunnen ontstaan. Ook is het misschien zo dat sommige gesprekken niet meer organisch aanvoelen. Het is nog wel steeds mogelijk tweets te quoten, dus je kunt op die manier alsnog meedoen met het gesprek. Gelukkig zorgt de verandering er wel voor dat de gesprekken veel beter te volgen zijn.

De beperkingen kunnen er mogelijk ook voor zorgen dat spoilers minder snel over Twitter verspreid worden. Zo deelde spelontwikkelaar Naughty Dog afgelopen donderdag nieuwe screenshots van de videogame The Last of Us Part II, een aankomende PS4-titel. De tweet was zo ingesteld dat alleen de mensen die getagd worden konden reageren — maar er was helemaal niemand getagd. Voor Naughty Dog is het belangrijk dat er geen details over het verhaal op straat liggen, omdat het verhaal het sterkste punt uit de game wordt.

Er zit ook een keerzijde aan de beperkingen op Twitter. Mocht bijvoorbeeld een politicus verkeerde of foutieve informatie delen en instellen dat de tweet geen antwoorden mag krijgen, dan kun je ook niet heel gemakkelijk de claims weerleggen. Je kunt nog wel quote-tweeten, zoals we net aangehaald hebben, maar de vraag is of de boodschap dan wel aankomt.

Je kunt er natuurlijk ook een leuk grapje mee uithalen. Zo heeft Lil Nas X een tweet verzonden met daarin de boodschap dat iedereen die antwoord op zijn tweet, 100 dollar krijgt. Uiteraard kon niemand op de tweet reageren.

The Verge

Reageer op artikel:
Beperkingen op Twitter veranderen de manier waarop we tweeten
Sluiten