Beroemde ‘Jurassic Park’-dino is nog groter dan filmmakers dachten

Normaal worden in films zaken uitvergroot. Dat is bij Jurassic Park zeker niet het geval met de dilophosaurus. De dino blijkt zelfs groter en krachtiger dan de filmmakers en de wetenschappers eerder dachten.

De dilophosaurus is een graag geziene gast bij verschillende films en in popcultuur. De bijzondere vorm van zijn hoofd zorgt dat ervoor dat het een bijzondere verschijning is. Her dier had een bijzondere rol in Jurassic Park. Daarin werd het neergezet als een klein gif spuwend beest met twee toppen op zijn hoofd.

Anders dan Jurassic Park

Natuurlijk is veel in Jurassic Park gemaakt op basis van fantasie. Hoewel we weten dat dinosaurussen ooit op deze aarde waren, weten we niet precies hoe ze eruitzien. Veel is na te gaan via de vondsten van skeletten en fossielen, maar dat is niet bij elke dino het geval. Een waarbij dat lastiger was, was de dilophosaurus. In Jurassic Park is het dier maar een klein opdondertje, maar dat blijkt niet zo te zijn. Eerdere berichtgeving meldde dat de dinosaurus een fragiel borstkas had en zwakke kaken.

Bijzondere Dino

Uit een nieuwe studie blijkt dat de dino er anders uitziet dan vooraf was gedacht. Hij is namelijk groter dan dat wetenschappers eerder vermoedden. Sterker nog, de dilophosaurus hoort bij de grootste dino’s, hij was namelijk 6 meter lang. Bovendien heeft het dier veel overeenkomsten met de vogels die op dit moment op onze aarde zijn.

“Het is eigen de beste slechtgekende dinosaurus”, zegt Adam Marsh, die het onderzoek deed tegen SciTechDaily. “Tot deze studie wist niemand echt hoe de dilophosaurus eruitzag en hoe het evolueerde.” Uit het onderzoek blijkt dat het dier 183 miljoen jaar geleden op aarde leefde. Ook blijkt het dier in het nieuwe onderzoek veel sterkere kaken te hebben dan eerder was gedacht. Bovendien hebben sommige beenderen luchtzakken waardoor het skelet sterker was. Deze botten gevuld met lucht zie je ook terug bij vogels. Zo is het karkas minder zwaar maar wel sterk.

Reageer op artikel:
Beroemde ‘Jurassic Park’-dino is nog groter dan filmmakers dachten
Sluiten