Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Gadgets 5 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

WANT to Have: de beste budget-beamers voor de ultieme thuisbioscoop

Je kent de projector of beamer misschien als een onhandig apparaat dat de oude vakantiefoto’s van je ouders op de muur projecteert. Deze tijden zijn voorbij. De projectors van tegenwoordig zijn geen onhandelbare apparaten meer maar compacte apparaten die je kamer omtoveren tot bioscoop. Omdat iedereen natuurlijk een thuisbioscoop wil hebben staan hier vijf goedkope top-beamers voor je op een rijtje.

Epson Home Cinema 640

Voor ongeveer 285 euro is de Epson Home Cinema 640 een van de goedkoopste projectors in dit rijtje. Deze beamer heeft een extreem sterk licht en kan hierdoor grotere oppervlakten omtoveren in een scherm in een minder donkere omgeving. Dit gaat uiteraard wel ten koste van de beeldkwaliteit.

De beamer heeft geen full HD-resolutie in tegenstelling tot sommige andere (duurdere) projectoren. Verwacht van deze beamer geen high-end apparaat, want dat is het niet. Met slechts een HDMI-poort en geen mogelijkheid tot het verbinden via MHL (Mobile High-definition Link) mis je misschien een aantal fijne features. Toch is de prijs-kwaliteit verhouding van deze projector erg goed en kost hij je minder dan een kamerbreed tv-scherm.

projector

RIF6 Cube projector

Wil je nog minder betalen dan is de RIF6 Cube misschien wat voor je. Deze miniprojector heeft een bijzonder functioneel design. Deze beamer biedt wel de mogelijkheid om het scherm van je mobiele apparaten te spiegelen via MHL of via een microSD-kaart.

Een nadeel aan de RIF6 Cube is dat er geen draadloze verbinding mogelijk is wat hem ook direct minder draagbaar maakt. Dat is jammer want het design leent zich daar verder wel goed voor. De Cube wordt geleverd met een klein statief dat gemakkelijk te bevestigen en te ontkoppelen is. Wat de beeldkwaliteit betreft is dit niet de beste beamer maar is het ook zeker niet slecht, gezien de lage prijs. Stilstaande beelden zien er het best uit op deze projector, maar wanneer je films gaat kijken kunnen de kleuren op het beeld soms wat verstoord raken. Prijs: 279 euro.

projector

iCodis G1

Klein, kleiner, kleinst! Deze iCodis G1 is de allerkleinste beamer in dit lijstje. Het apparaat past in je hand en werkt verrassend goed voor een beamer van dit formaat. De iCodis G1 heeft een oplaadbare batterij die 110 minuten meegaat en werkt op Android 4.4. Hij werkt simpel: verbind hem aan je wifi-netwerk en hij is klaar voor gebruik.

Je kunt de G1 op een statief plaatsen (er wordt een mini-statief bijgeleverd). Je kunt een microSD-kaart invoeren of streamen via Miracast of Airplay via de HDMI-kabel. De G1 is dan ook goed om tijdens presentaties te gebruiken of om een goed filmavondje mee te houden. Prijs: ongeveer 225 euro.

projector

Epson Home Cinema 740HD

Epson staat voor de tweede keer in dit lijstje, en wel omdat deze beamer een verrassend goede verbinding met je wifi heeft. Daarnaast beschikt deze beamer over een HDMI-ingang, een USB (type A) poort, een USB Type B-poort, een analoge audio ingang en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Wat het beeld betreft zit het ook wel goed bij deze beamer. De naam zegt het al; deze beamer beschikt over een high definition beeldkwaliteit. Dit in tegenstelling tot de Epson die we hierboven hebben genoemd. De contrastratio van het beeld is 15.000:1, wat erg hoog is voor een beamer van deze prijs: ongeveer 338 euro.

projector

Optoma HD142X

Ondanks dat 3D het wat aan populariteit heeft verloren, zijn er nog steeds veel mensen die wel genieten van een 3D-film op zijn tijd. Niet iedere projector kan 3D beelden laten zien, maar deze Optoma HD142X heeft daar geen moeite mee. Hij projecteert trouwens met hetzelfde gemak 2D-beelden.

Deze beamer wordt geprezen om de goede beeldkwaliteit met rijke kleuren en om dat hij erg stil is. Het kijken van Avatar, Thor en Godzilla in 3D wordt met deze thuisbioscoop opeens wel heel gemakkelijk. Prijs: 458 euro.

projector

Zoals je ziet komen projectors in alle soorten en maten en ook in alle prijsklassen. Soms is het niet nodig om bakken met geld uit te geven om een goede beamer in huis te hebben. Heb je wel wat meer te besteden en ga je voor mini? Dan is deze compacte projector misschien wel wat voor jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
WANT to Have: de beste budget-beamers voor de ultieme thuisbioscoop
Sluiten