Deze elektrische fietsen komen als beste uit de test

Waar elektrische fietsen vroeger werden gezien als iets voor wat oudere mensen, zijn ze tegenwoordig ontzettend populair geworden en maken zelfs jongeren met hun ebikes de wegen onveilig (soms letterlijk met opgevoerde fietsen). Maar zoals met alles zijn er verschillende merken en modellen van verschillende kwaliteit, die soms meer of minder geschikt zijn voor bepaalde dingen. Daarom is het fijn als er mensen zijn die het kaf van het koren scheiden en komen met een overzichtelijk lijstje van wat de beste fietsen zijn. De Telegraaf, het Algemeen Dagblad, de Consumentenbond en de E-bike Experience gingen voor je aan de slag en dit is wat er uit de bus is gekomen.

Beste ebikes volgens de Telegraaf

Zoals gezegd is de Telegraaf aan de slag gegaan met elektrische fietsen en heeft een panel van leden, Fietsersbond experts en een expert van de Consumentenbond gekeken naar wat de beste fietsen zijn. Op een vastgelegd parcours zijn de bikes onderworpen aan verschillende tests en de winnaars werden onderverdeeld in de categorie√ęn “E-bikes met een voorwielmotor en een rotatiesensor bij de trapas”, “E-bikes met middenmotor” en “Luxe e-bikes”.

QWIC Premium FN7.1
QWIC Premium FN7.1

In de eerste categorie van fietsen met een voorwielmotor en een rotatiesensor bij de trapas bleek de QWIC Premium FN 7.1 het beste te zijn. Onder andere zou het display makkelijk te gebruiken en af te lezen zijn en de trapondersteuning scoorde hoge punten. De beste ebike met een middenmotor is volgens het panel de Gazelle Grenoble C7+ HMB. Ook hier blinkt de krachtige ondersteuning uit samen met het duidelijke en makkelijk afneembare display. Onder de luxe ebikes eindigde de nieuwkomer Das Original C004 Comfort Deore 9v aan top. Ook hier was men erg onder de indruk van het display en de trapondersteuning.

Algemeen Dagblad en elektrische fietsen

Ook het AD is aan het fietsen geslagen en samen met fietstest.nl kozen ze een panel van dertig lezers om de ebikes te testen. In vijf categorie√ęn viel de titel “Best getest” te behalen en daarnaast konden de fietsen ook nog gekozen worden als “Beste koop”. In de categorie “Elektrische stadsfiets” bleek de¬†Victesse Strada N330 HM als best geteste ebike uit de bus te komen met zijn geruisloze motor en het eenvoudige display. De beste koop voor mensen in de stad was echter de¬†Gazelle Orange C7+ HMB. Deze zou ook zonder trapondersteuning een prima fiets zijn.

Victesse Strada N330 HM
Victesse Strada N330 HM

De beste “Elektrische hybride” ebike was volgens het panel de¬†Gazelle Chamonix T10. Het zou een fijne fiets zijn voor lange afstanden en meteen vertrouwd aanvoelen. De hybrid met de beste prijs-kwaliteitverhouding zou echter de¬†Stella Copenhague Light zijn. Fietsers kun naast een schappelijke prijs ook rekenen op een goed design en een nette afwerking. Dan hebben we ook nog de “Hybride fiets zonder trapondersteuning” en daar wist de duurste conventionele fiets de top te bereiken, namelijk de¬†Cube Kathmandu Exc. Onder andere de fijne rijeigenschappen en de betrouwbare derailleurversnelling zouden hierbij een handje hebben geholpen. De titel van beste koop ging in deze categorie naar de¬†Cortina Speed N8. In plaats van een traditionele ketting heeft deze een kunststofband en met de naafversnelling erbij is het een unieke fiets.

Dan hebben we ook nog de categorie “Elektrische transportfiets”. Hier vonden de lezers de Cortina E-U4 Transport het beste werken om zijn lichtheid, zitcomfort en krachtige ondersteuning. De beste koop bleek echter de¬†Brinckers Baker F7 te zijn. Deze is uitgerust met een terugtraprem en dat is iets dat je niet zo vaak ziet bij elektrische fietsen. In de laatste categorie vinden we de “Speed pedelec” fietsen en hier werd de Klever X Speed N als algemene winnaar gekozen om het feit dat hij bijna een gewone fiets zou zijn. De beste koop was hier de¬†QWIC Performance RD10 Speed met zijn optimale wegligging en krachtige ondersteuning.

Consumentenbond op de fiets

De Consumentenbond is op zijn beurt ook aan de slag gegaan met verschillende ebikes. Deze werden onderworpen aan verschillende tests en er werd onder andere gekeken naar de bouwkwaliteit, de stabiliteit en het verbruik. De fiets die als laatste nog overeind bleef staan was de Cortina E-U1 (N7). De werd eerder ook al door het Duitse dagblad Bild de hemel in geprezen.

Cortina E-U1
Cortina E-U1

E-bike Xperience

De jury van de E-bike Xperience was op zijn beurt weer het meest onder de indruk van de¬†Sparta R5Te LTD. Deze werd tijdens het evenement in de Jaarbeurs Utrecht uitgeroepen to de “E-bike van het jaar”.¬† Eerder ontving de elektrische fiets ook al de GIO Award en de IF DEsign Award. Opvallend aan de bike is dat hij geen traditionele ketting heeft, maar een rubberen band.

Als je een elektrische fiets gaat kopen heb je dus verschillende goede opties om uit te kiezen. Natuurlijk moet de fiets zelf ook passen bij wat je ermee van plan bent. Dit is waar je op moet letten als je een ebike gaat kopen.

Fietstest

Reageer op artikel:
Deze elektrische fietsen komen als beste uit de test
Sluiten