Dit zijn volgens ons de allerbeste films van het afgelopen jaar

2020 is een jaar om waarschijnlijk snel te vergeten. Het coronavirus veranderde ons leven ingrijpend. Ook op het gebied qua films.

We keken er allemaal zo naar uit, 2020 beloofde een topjaar voor films te worden. Zo zouden we eindelijk het begin van Marvel Phase 4 kunnen zien en werden we verblijd met een nieuwe James Bond-film. Helaas gebeurde dat allemaal niet. Door het coronavirus zijn veel films uitgesteld.

De beste films

Ondanks alles zijn er toch een aantal films wel uitgekomen. Titels die ook zeker zouden opvallen als er geen coronacrisis zou zijn. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat je ze alsnog kunt bekijken, gewoon thuis op de bank.

Tenet – Warner Bros.

We beginnen met misschien wel de beste film van het jaar. Tenet is in ieder geval de grootste release in 2020. De film van Christopher Nolan ging ondanks alles gewoon in première in de bioscoop. Ze film zit geweldig in elkaar wat je vooral gaat respecteren als je ‘m nog een keer ziet. Nolan weet als geen ander met de tijd te spelen. In Tenet moet John David Washington de wereld proberen te redden voor de ondergang, maar gaat dat ook echt lukken?

Wonder Woman 1984 – Warner Bros.

De film is net uit, maar kan nog op het nippertje meegenomen worden in de lijst. Gelukkig is er dit jaar toch nog een grote superheldenfilm uitgekomen. Net zoals bij de vorige Wonder Woman, stelt ook deze niet teleur. Hoewel DC Comics een aantal jaar geleden wat teleurstelde, is het sinds Aquaman en Wonder Woman weer helemaal top. Dit keer neemt de superheldin het op tegen een aantal niewe vijanden: Max Lord en The Cheetah.

Ma Rainey’s Black Bottom – Netflix

Deze Netflixfilm is dit jaar nog net te zien. Het is de laatste film van Chadwick Boseman waarin hij schitterde voor hij overleed aan de gevolgen van kanker. In de film volgen we de blueslegende Ma Rainey. We zien hoe de spanning in de studio hoop oplopen als de zangeres daar met haar band komt opnemen.

Hamilton – Disney+

Dit is misschien wel de raarste film in dit rijtje. Het is namelijk een musical die is opgenomen op Broadway. De bedoeling van Disney was om deze titel later naar de bioscoop te brengen, maar door de coronacrisis besloot het bedrijf het om Hamilton meteen naar haar eigen streamingdienst te brengen. Het is lastig om een theaterstuk goed in beeld te brengen, maar regisseur Thomas Kail doet het perfect. Je ziet de passie van de spelers en zelfs elke zweetdruppel. Hoewel het anders dan in het theater is, is het echt kijken van de film-versie nog steeds een speciale ervaring. Het doet ons weer verlangen naar het theater.

Sound of Metal – Amazon Prime Video

Als een metaldrummer zijn gehoor aan het verliezen is, vraag hij af wat hij met zijn leven moet gaan doen. Zijn vriendin laat de drummer opnemen in een afkickcentrum voor dove mensen in de hoop dat hij niet terugvalt in zijn oude drugsverslaving. Nadat hij daar geaccepteerd wordt moet hij kiezen welke kant hij in zijn leven opgaat. De film laat op een indringende manier zien hoe een leven kan veranderen en hoe iemand daarmee omgaat.

Da 5 Bloods – Netflix

En nog een bijzondere Netflix-titel in de lijst. Da 5 Bloods vertelt het ontroerende verhaal van een groep Vietnam-veteranen om de overblijfselen te vinden van hun leider die wordt gespeeld door Chadwick Boseman. De film laat zien hoe dicht humor en emotie dicht bij elkaar kunnen zitten. Da 5 Bloods mag met recht een meesterwerk van Spike Lee worden genoemd.

My Octopus Teacher – Netflix

De eerste docu in de lijst en misschien wel de beste. Een filmmaker krijgt een ongewone vriendschap met een octopus die in Zuid-Afrikaans kelpwoud leeft. Het laat niet alleen de bijzondere relatie tussen mens en dier zien, maar ook de pracht en de mysterie van de natuur. Door de film ga je misschien heel anders kijken naar de dieren om je heen. Misschien zelfs wel naar de goudvis die zijn rondjes zwemt in de kom op je vensterbank.

Time – Amazon Prime Video

We sluiten dit rijtje af met misschien wel de meest onbekende titel in deze lijst. In deze bijzondere documentaire zien we Fox Rich die er alles aan doet om haar man Rob uit de gevangenis te krijgen. Daarnaast worstelt ze met de opvoeding van haar zes zonen en haar familie bij elkaar te brengen. De film is opgenomen in twee decennia wat het extra bijzonder maakt. Heelt tijd alle wonden?

Reageer op artikel:
Dit zijn volgens ons de allerbeste films van het afgelopen jaar
Sluiten