Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 5 aug 2020

Dit is de beste plaats ter wereld om sterren te kijken

Als je ’s nachts naar de hemel kijkt, zie je wellicht een aantal sterren. Toch is er een plaats waar je er veel meer kunt zien.

Wat is er nou romantischer dan ’s avonds naar de sterren te kijken? Akkoord, naar de sterren kijken met een lekker wijntje in de hand. Op een goede dag kun je er best veel zien, maar dat is niets vergeleken met andere plaatsen op de wereld. Als je echt van sterrenkijken houdt (en dan bedoelen we niet gluren naar Yolanthe Cabau), maar échte sterren, dan moet je daarvoor heel eindje weg en ook nog eens een heel dikke jas aan. Dat blijkt uit een artikel dat is geproduceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Sterren zie je hier het best

Uit een onderzoek van een internationaal team van wetenschappers is nu bekend op welke plaats je het best naar de sterren kunt kijken. Dat is in Dome A of Dome Argus. Waarschijnlijk ken je die plaats niet en dat is ook niet zo raar. Het is een ijskoppel hoog op Antartica. Er is een telescoop gemaakt op een van de meest afgelegen plaatsen op de aarde. Het is ook nog eens de koudste plaats op de wereld wat er allemaal voor zorgt dat er meer helder en beter beeld is dan andere plekken.

“Een telescoop in Dome A kan een gelijkwaardige telescoop op elke andere plaats ter wereld verslaan,” vertelt Paul Hickson, astronoom aan de universiteit van British Columbia. “ de combinatie van hoogte, lage temperaturen, lange periodes dat het donker is en een exceptioneel stabiele atmosfeer maken deze plaats zeer aantrekkelijk voor optische en infrarode astronomie.” De locatie bevindt zich 1.200 kilometer in de binnenlanden van Antartica en ligt op een hoogt van vier kilometer. Ideaal voor de sterren dus.

Toch brengt de kou niet alleen voordelen. Het zorgt er ook voor dat er meer technische problemen opdoemen dan op andere locaties. Die problemen wegen echter niet op tegen de voordelen waardoor het een perfecte plaats is om sterren te bekijken.

Zelf kijken

Als je zelf sterren wil kijken hoef je overigens niet naar Antartica. Voor de echte liefhebber zijn er verschillende telescopen in Nederland waar je soms terecht kunt. Ook kun je naar een plaats ver weg van de stad, zodat je geen last hebt van lichtvervuiling. Hier zie je veel meer sterren dan dat je normaal zou zijn.

Reageer op artikel:
Dit is de beste plaats ter wereld om sterren te kijken
Sluiten