Dit zijn volgens ons de beste series van het afgelopen jaar

2020 is een bijzonder jaar te noemen en niet alleen in Covid-19. Ook op het gebied van series is er genoeg ontwikkeling geweest. Wij zetten de beste op een rijtje.

Hoewel veel films volledig zijn uitgesteld door de coronacrisis, zijn veel series gewoon doorgegaan. Opnames lagen wel stil, maar dat heeft meer gevolgen voor de titels die volgend jaar zullen verschijnen.

Netflix krijgt flinke concurrentie van diensten als Disney+

Streamingdiensten spinnen garen bij het thuiszitten van mensen. Zowel Netflix als Disney+ kregen te maken met een grote toename van het aantal leden. Desondanks is het voor de diensten toch lastiger geworden dan ooit, want de concurrentie lijkt moordend. Zo zijn Disney+ en Apple TV+ net iets meer dan een jaartje actief. Amazon bestaat al langer maar is sinds dit jaar ook actief in Nederland. Bovendien lijkt het niet lang meer te duren voordat ook HBO Max en Peacock zich in Europa en dan ook in Nederland gaan mengen.

De beste series

Zoals gezegd moeten de streamingdiensten dan ook hard werken om de klanten naar zich toe te trekken. Dat doen willen ze natuurlijk doen met de mooiste series. Maar welke vielen dit jaar echt op door hun kwaliteit? Hier volgt ons oordeel.

Ted Lasso – Apple

Ted Lasso was een van de grote verrassingen dit jaar. De komedie van Apple TV+ lijkt echter precies op het juiste moment te komen, want midden in de coronacrisis konden we de positiviteit en het enthousiasme van Ted Lasso goed gebruiken. De serie gaat over de gelijknamige american voetbalcoach die zijn geluk gaat beproeven als voetbaltrainer in Engeland. Daarbij komen natuurlijk vooral de verschillen in de sport en cultuur naar voren.

Je kunt zien dat maker en hoofdrolspeler Jason Sudekis een tijdje in Amsterdam heeft gewerkt, want hij weet het gevoel voor het spelletje goed over te brengen. Bovendien heeft hij zich ook omringt met Engelse schrijvers om een echte topserie te maken over voetbal. Wij spraken eerder met hem over de serie. Dat kun je hier lezen!

The Mandalorian – Disney+

The Mandalorian is misschien niet een nieuwe serie, maar hoort zeker in dit rijtje thuis. Seizoen 2 van de serie is fenomenaal en zelfs nog iets beter dan het eerste. Deze avonturenserie in het Star Wars-universum is met recht een uithangboord voor Disney+. Elk hoofdstuk is een apart verhaal op zich waarbij de afkomst van Baby Yoda de rode draad is. Een aflevering is dan ook nooit saai en zit ook vol met de nodige humor.

We kunnen dan ook niet wachten op het volgende seizoen. Disney+ gaat bovendien verder bouwen op het succes van The Mandalorian, want er zullen nog twee andere Star Wars spin-offs komen, maar eerst is het nog de beurt aan de eerste Marvel-serie op Disney+. We zijn dan ook benieuwd of WandaVision het succes van ‘Mando’ kan overtreffen.

The Boys – Amazon Prime Video

Nog zo’n serie waarvan sinds kort het tweede seizoen is te zien. The Boys mag je met recht de beste serie op Amazon Prime Video noemen. Want zeg nu zelf: wat is er nu leuker dan superhelden die normaal hartstikke politiek-correct zijn, gewoon compleet corrupt zijn. Bovendien heb je dan ook nog een groep enorme klunzen die ze proberen te bestrijden. Het is daarmee een serie vol met humor, actie en tegelijkertijd een knipoog naar het Marvel en DC-universe.

Het tweede seizoen gaat nog dieper in op de karakters wat een waardevolle toevoeging is. Maker Eric Kripke heeft echt een meesterwerk afgeleverd en we kijken dan ook uit naar de nieuwe seizoenen.

The Queen’s Gambit – Netflix

Eens in de zoveel tijd heb je series die iets compleet veranderen in de maatschappij. The Queen’s Gambit is er zo eentje. Deze serie heeft het duffe en stoffige schaakimago compleet opgepoetst. Het gaat over een weesmeisje die er alles voor over heeft om de grootste schaker te worden. Daarnaast kampt ze ook nog met een drugs- en alcoholverslaving en een emotionele problemen.

Naast dat het spanning in schaakwedstrijden brengt, zorgt het ook voor een emotionele rollercoaster die je gewoon gezien moet hebben. Als je deze serie kijkt heb je sowieso al gewonnen.

The Last Dance – ESPN/Netflix

Het is een knappe prestatie om als documentaire de lijst van beste series halen. Toch lukt The Last Dance dat zeker. Het laat zien hoeveel de beste basketballer van de wereld (Michael Jordan) er alles op zet om de NBA-titel te veroveren. We zien als het ware hoe een van de beste basketbalteams ooit is gekneed. Met nooit vertoonde beelden uit het archief en persoonlijke collecties is dit misschien wel de beste sportdocumentaire ooit.

Unorthodox – Netflix

De tweede miniserie van Netflix in de lijst. Dit indringende portret laat het verhaal van een joods ortodox meisje zien die moeite heeft met het leven na het eerste jaar van het huwelijk. Ze loopt weg en vertrekt naar Berlijn waar ze een heel nieuw leven begint.

Wat opmerkelijk is, is dat in de serie voor een groot deel Jiddisch wordt gesproken wat een hele prestatie is. Het schept een kijkje binnen de Joods orthodoxe gemeenschap, waar je normaal niet snel binnenkomt. Die gemeenschap heeft echter grote kritiek op serie, zij vinden het eendimensionaal.

Sex Education – Netflix

Hoewel Seks Education misschien voor tieners is bedoeld, is de serie echter voor iedereen leuk. We zien hoe Oatis samen met vriend Eric hun middelbareschooltijd beleven. Wat Oatis niet helpt is dat zijn moeder sekstherapeut is en er niet voor schroomt om haar zoon en anderen ongevraagd seksadvies te geven. Toch maakt Oatis maar al te graag gebruik van zijn opgedane kennis, want onder leiding van Maeve gaat hij zijn schoolgenoten seksadvies geven. Dat levert een hoop bizarre, gênante en komische momenten op.

Er zit echter ook een serieuze ondertoon in als we zien hoe verschillende personages met hun persoonlijke problemen zitten. Het tweede seizoen gaat daarop verder en weet hetzelfde niveau als seizoen één aan te tikken.

Tiger King – Netflix

Zelden heeft een docu-serie zoveel stop doen opwaaien als Tiger King. In de serie krijgen we een inkijkje in de Amerikaanse handel in dieren en dan in het bijzonder dierentuineigenaren Joe Exotic en Carole Baskin. We zien de meest bizarre situaties naar voren komen, die zelfs de meest fantasievolle schrijver niet kan verzinnen. Moord, geweld, een verkiezingscampagne en heel heel heel veel tijgers zal je in deze serie zien.

Reageer op artikel:
Dit zijn volgens ons de beste series van het afgelopen jaar
Sluiten