Daniel Koster
Daniel Koster Apple 28 jan 2016

Beter goed gejat dan slecht bedacht: de apps die door Apple niet meer bestaan

Het leven van de app-ontwikkelaar gaat niet altijd over rozen. Het bedenken, ontwerpen en aan de man brengen van een applicatie betekent bloed, zweet en tranen. De weinigen die een succesvolle applicatie op de markt zetten kunnen daar dan wel weer flink wat geld mee verdienen. Ook dan ben je er echter nog lang niet en er volgen vaak twee situaties: je applicatie wordt overgekocht of je applicatie wordt door een groot bedrijf gedupliceerd. Dat laatste is iets waar Apple nog wel eens een handje van heeft. Geloof je ons niet? Check dan de onderstaande applicaties. Beter goed gejat dan slecht bedacht is zeker een principe dat Apple hierbij heeft toegepast!

Apple maakt met nieuwste iOS 9 update F.lux overbodig

Het verhaal van F.lux vinden we bijna tenenkrommend. De applicatie schakelt je het scherm van je telefoon ‘s nachts op een soort van nachtstand zodat het gebruik van je telefoon voor het slapen gaan een minder negatief effect op jouw nachtrust heeft. Dit idee vond ook Apple een goede. De applicatie werd uit de App Store geweerd en met de nieuwe iOS 9 update was Night Shift een feit. Dit is precies hetzelfde principe, maar dan in een Apple applicatie verpakt.

Winst maken werd onmogelijk voor iFlowReader

Ook dit vinden we een beetje een triest verhaal. Apple ging namelijk op een gegeven moment dertig procent van de omzet die apps die boeken of andere mediaproducten verkochten opeisen. Voor een bedrijf als iFlowReader betekende dit de ondergang. Waarom? Omdat het bedrijf zelf niet eens dertig procent winst maakte tijdens die transacties en door deze nieuwe regelgeving dus verlies ging maken!

Mobiele betalingssystemen als ISIS/Softcard

ISIS kwam door een samenwerking tussen T-Mobile, AT&T, en Verizon tot stand. In Nederland werd het iets minder gebruikt, maar ook hier waren mobiele betalingssystemen in opkomst. Apple trok echter met Apple Pay aan de bel en vandaar dat dat mobiele betalingssysteem geen toekomst kende.

Notificaties weergeven met Boxcar

Boxcar was een essentiële applicatie voor de vroegere iPhones. De applicatie gaf namelijk je notificaties weer, dit kon via iOS niet. Totdat iOS 5 kwam, daarbij werd een notificatievenster beschikbaar. Boxcar werd daardoor overbodig. Je kunt dit Apple ook niet helemaal kwalijk nemen hoor, want dit was een broodnodige functie voor iOS.

De talloze zaklamp applicaties

Zaklamp apps, er waren er vroeger een flink aantal te vinden. Het is alleen niet ideaal te noemen dat je voor dit soort handige functionaliteiten applicaties moet downloaden. Vandaar dat Apple zelf de functionaliteit aan het besturingssysteem toevoegde. Dit betekende echter wel het einde van de talloze zaklamp applicaties.

Bestanden gemakkelijk overzetten deed je via Bump

Bump kent hetzelfde principe als AirDrop van Apple, dat later kwam. Waar we niet van enthousiasme staan te springen als het om AirDrop gaat betekende dat wel het einde van Bump. Je kon nu immers precies hetzelfde met een ingebouwde toepassing van het iOS-systeem.

Reizen met het openbaar vervoer via HopStop

We kennen in Nederland 9292ov en die applicatie wordt nog steeds door velen gebruikt. Het is echter door de overname van apps (die daardoor verdwenen) van Apple mogelijk om via Apple Maps deze informatie te zien. Ook Google is hiermee bezig en we verwachten vooral dat in de toekomst het totaalpakket door deze grootheden wordt aangeboden en 9292ov en soortgelijke apps daardoor verleden tijd worden.

Het jailbreaken van iPhones is niet écht meer nodig

Vroeger was het jailbreaken van je iPhone bijna meer regel dan uitzondering. Met iOS 7 kwam hier verandering in. Het besturingssysteem van Apple gaf hiermee flink gehoor aan de wensen van de consument. Het is nu vooral zo dat een bepaalde niche-groep nog de iPhone jailbreakt voor bepaalde toepassingen. Die worden dan vaak in de daaropvolgende iOS-versie geïmplementeerd. Dat kijkt Apple weer slim af!

Podcasts luisteren kun je niet meer via het handige Swell

Swell was een geliefde app onder de podcast-luisteraar. Apple kocht de applicatie op een gegeven moment op en we hoorden er vervolgens bar weinig meer van. De software zit waarschijnlijk ergens in iTunes verwerkt, maar van het fijne gebruik zien we weinig terug.

De muziekdienst Beats

Beats is uiteraard door Apple omgetoverd tot Apple Music. Dat vinden we geen slechte ontwikkeling, want aan Beats zelf had je niet heel veel. Daar is met Apple Music zeker verandering in gekomen. De pijlen zijn nu op Spotify gericht, die de laatste grote streamingdienst voor muziek is!

De aanval van Apple op andere applicaties

We hebben je al een hele rits aan apps gegeven die (mede) door het toedoen van Apple niet meer bestaan. Echter zijn er nu ook flink wat apps die het lastig hebben door grote spelers als Apple. Zo kun je denken aan Dropbox die hevig te leiden heeft door iCloud. Ook WhatsApp wordt met iMessage onder vuur genomen, al is Apple dat gevecht bij lange na niet aan het winnen. Evernote is ook een dienst die met de vernieuwde notitie-applicatie concurrentie van Apple kent. De toekomst van Skype is door Apples’ FaceTime ook minder zeker dan dat-ie was. Tot slot hebben wachtwoordmanagers het ook steeds moeilijker door iCloud Keychain en de mogelijkheid om door middel van biometrische gegevens (zoals je vingerafdruk) in te loggen. Al met al is er nog genoeg te halen voor Apple en zijn er dus in de toekomst vast en zeker meer applicaties die gaan sneuvelen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Beter goed gejat dan slecht bedacht: de apps die door Apple niet meer bestaan
Sluiten