Sam Dille
Sam Dille Smartphones 5 dec 2020

Nachtfoto’s maken met je smartphone: 5 essentiële tips voor in het donker

We kennen natuurlijk allemaal wel de nachtmodus op een smartphone. Toch zijn veel foto’s die je op die stand maakt niet zo mooi als je zou hopen. Gelukkig kan het ook anders. Wij hebben namelijk 5 tips die je gaan helpen om een goede nachtfoto maken met je smartphone.

De nacht is een van de moeilijkste momenten om een foto te maken. Zelfs voor professionele fotograven is de duisternis een uitdaging. Dit komt uiteraard omdat je geen directe of een hele zwakke lichtbron hebt. Hoewel smartphones een steeds betere kwaliteit camera krijgen, moet je voor nachtfotografie nog een groot deel zelf doen. Nachtfotografie vergt veel oefening, maar met hulp van deze vijf tips kom je al heel ver.

Maak een betere nachtfoto op je smartphone met deze tips

1. Maak je nachtfoto in de Pro-modus van je smartphone

Als je lastig licht hebt, kun je het beste instellingen voor belichting handmatig invoeren. Er zijn smartphones die een professionele modus hebben waarin je dit handmatig kan instellen. Mocht jouw toestel niet over deze functie beschikken dan zijn er nog verschillende apps, zoals Procam X, die jouw camera professionele functies geven.

Gebruik een groter diafragma met een lange sluitertijd. Een grotere diafragma zorgt ervoor dat de lens van je smartphone veel licht doorlaat. Het is natuurlijk bij nachtfotografie heel belangrijk dat het weinige licht dat er is zoveel mogelijk door de camera wordt opgevangen. De lange sluitertijd zorgt ervoor dat het licht lang op de lens blijft, waardoor de camera van je smartphone meer tijd heeft om de nachtfoto te maken.

2. Gebruik een statief

Door de lange sluitertijd, is de camera van je smartphone heel gevoelig voor beweging. Een foto wordt bij veel beweging al snel wazig. Zelfs een halve seconde kan het verschil maken tussen een scherpe en een bewogen foto. Zorg er daarom voor dat je smartphone tijdens het maken van je nachtfoto stevig staat. Op een statief bijvoorbeeld.

Statief
Met een statief staat jouw smartphone met beide benen op de grond! (Afbeelding: Unsplash / Frédéric Paulussen)

3. Zoek naar een natuurlijke lichtbron voor je nachtfoto

Een foto maken zonder enkel licht is natuurlijk niet te doen. Zoek daarom naar de juiste lichtbron om jouw foto kracht bij te staan. Zelfs in de nacht zijn er diverse lichtbronnen die je kunnen helpen bij het maken van een goede foto. Denk hierbij aan een lantaarnpaal of een goed verlicht gebouw. Zelfs langsrijdende auto’s kunnen een handige bron zijn van licht. De juiste lichtbron maakt of breekt een groot deel van jouw nachtfoto.

Lichtbronnen
Er zijn buiten genoeg lichtbronnen te vinden (Afbeelding: Unsplash / Brad Knight)

4. Ga verstandig om met de flitser van je smartphone

Als het onderwerp wat je wil fotograferen op de voorgrond staat, kan het handig zijn om gebruik te maken van een flitser. Dit is niet in alle gevallen even handig. Een smartphone-flits geeft af en toe rare kleuren en belichting af op je nachtfoto. Mocht je de flitser niet goed kunnen gebruiken, probeer dan de setting te verlichten. Vraag bijvoorbeeld aan een vriend of hij licht op het onderwerp wil schrijven met een zaklamp. Zo heb je wel meer licht, zonder een heftige flits.

5. Bewerk de nachtfoto na afloop met deze apps voor je smartphone

Vooral voor nachtfotografie is bewerken gewoon een must. Zelfs voor professionele camera’s is de nacht lastig vast te leggen. De goede lichtbron vastleggen gaat gewoon heel makkelijk mis. Voor fotobewerking kun je gebruik maken van betaalde apps, zoals Adobe Photoshop, maar ook gratis apps, zoals Pixlr, werken heel goed.

Probeer tijdens het bewerken te spelen met witbalans. Hiermee bepaal je hoe fel de kleuren op jouw foto worden. Als het jouw niet gelukt is om de kleuren goed vast te leggen, kun je proberen je nachtfoto zwart-wit te maken. Dit haalt lelijke kleuren weg, waardoor je onderwerp beter naar voren komt. Vergeet ook niet om je foto bij te snijden. Zo kun je storende kleuren of objecten makkelijk van je foto verwijderen.

Nog meer toffe apps voor Android

Er zijn niet alleen goede camera -en fotobewerking-apps te vinden in de PlayStore. Heb je een Android smartphone, check dan nog tien andere toffe apps hier.

Reageer op artikel:
Nachtfoto’s maken met je smartphone: 5 essentiële tips voor in het donker
Sluiten