Betrapt! Google beluistert opnames slimme luidsprekers
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F10%2FGoogle-home-foto.jpg)
Je kunt van Google zeggen wat je wilt, maar ze staan er niet om bekend zorgvuldig met je privacy om te gaan. Dit is ook onlangs weer gebleken, aangezien blijkt dat nieuwssite VRT NWS opnames in handen heeft gekregen waarop gebruikers van de Google Home-luidsprekers te horen zijn. Dit terwijl de personen in kwestie vaak geen idee hadden dat hun stemcommando’s werden doorgestuurd.
Google bewaart opnames met slimme luidsprekers
Slimme speakers worden steeds populairder en het zou zomaar kunnen dat over een tijdje ieder huishouden wel een toestel heeft staan dat reageert op stemcommando’s. Ook veel werkplekken zijn tegenwoordig voorzien van een dergelijk apparaat.
Ondanks dat in de gebruiksvoorwaarden staat dat de dingen die mensen naar dergelijke luidsprekers roepen worden opgenomen en bijgehouden weten ze waarschijnlijk niet dat er vervolgens ook vreemden zijn die ernaar gaan luisteren.
Het Belgische VRT NWS heeft namelijk toegang gekregen tot maar liefst 1000 fragmenten die zijn opgenomen door de slimme luidsprekers van Google Home. Hierop was van alles te horen, van intieme gesprekken tot heftige ruzie’s.
Google geeft toe, maar…
Begin dit jaar plaatste Google de onderstaande video op Youtube waarin inderdaad wordt aangegeven dat de stemcommando´s worden opgenomen en doorgestuurd. Wel wordt vervolgens ontkent dat ´´er wordt afgeluisterd´´:
En inderdaad, er wordt niet direct door Google afgeluisterd. Al geeft het bedrijf wel derde partijen de opdracht om naar de gemaakte opdrachten te luisteren. Het bedrijf wil namelijk zijn producten alsmaar blijven verbeteren en geeft daarom andere bedrijven de opdracht om gemaakte opnames te verwerken.
Het is aan hen om de inhoud van de audioclips tot in detail uit te schrijven. Dit met als doel om de zoekmachine feedback te geven waardoor deze in toekomst nog beter kan reageren op spraakcommando’s.
Gevoelige informatie
Ondanks Google niet de intentie heeft om zich te richten op de inhoud van de gesprekken blijken er wel degelijk hele persoonlijke dingen opgenomen te zijn. Mede omdat de luidspreker soms ook geactiveerd werd wanneer er iets gezegd wordt dan lijkt op het woord ”Google”.
De betreffende bedrijven mogen dan wel geen toegang krijgen tot de gebruikersnamen die bij de opnames horen, maar toch bleek het voor VRT NWS erg makkelijk te zijn om de enkele mensen te kunnen achterhalen. Dit omdat er regelmatig namen en adressen te horen waren.
Privacyschending
Het spreekt voor zich dat deze zaak nogal zorgwekkend is. Met name omdat dergelijk luidsprekers in principe ook in een wachtkamer of bij de politie op kantoor kunnen staan. De kans dat Google vanuit daar gevoelige informatie zal oppikken is vrij groot.
Google heeft echter aangegeven dat de taalexperts slechts een zeer kleine hoeveelheid audiofragmenten controleren en deze niet aan persoonlijk identificeerbare informatie gekoppeld is. Desondanks gaan ze de zaak nader onderzoeken.
Meer omtrent Google in te lezen in ons overzicht.