Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 25 mrt 2019

Pijnlijk betrapt: Huawei topvrouw gebruikt stiekem Apple

Huawei’s Meng Wanzhou werd in december opgepakt door de Canadese politie. De fabrikant zou de Amerikaanse sancties tegen Iran schenden. De aandelen van de Chinese techgigant kelderden vervolgens meteen.

Huawei in de problemen

Huawei heeft nog altijd ijzersterke jaren achter en voor de boeg. Als een van de weinige grote spelers op de markt blijft het marktaandeel groeien, waar de concurrentie met teruglopende verkopen kampt. Huawei is Apple al voorbij, en zal naar verwachting volgend jaar de wereldwijde nummer 1 worden.

Voor het zover is, moet er echter nog een flinke politieke drempel overwonnen worden. Meng Wanzhou, de gearresteerde topvrouw van Huawei, is Chief Financial Officer bij het bedrijf.

De arrestatie had grote gevolgen, ook in China. Daar arresteerde de overheid direct twee Canadezen, waarschijnlijk als vergelding. Wanzhou klaagde vervolgens ook de Canadese overheid aan.

Links Meng Wanzhou, rechts Apple CEO Tim Cook

Apple?

Allemaal leuk en aardig, maar in al die politieke chaos kwam ook een saillant detail naar voren. Meng is een hoogvliegende Huawei-manager, maar bij haar arrestatie stuitte de Canadese politie toch op een aanzienlijke collectie aan Apple-producten…

Dat blijkt uit een rapport van Bloomberg, dat de details aantrof in stukken van de rechtbank. Wanzhou was tijdens haar arrestatie onderweg via Vancouver Airport. Ze had onder andere een iPhone 7 Plus, een MacBook Air en een iPad Pro bij zich.

Is ze toch een fervente Apple-gebruiker? Natuurlijk zal elke techgigant de concurrentie nauwlettend in de gaten houden, maar dit is wel erg extreem. In alle eerlijkheid: ze had ook de Huawei P20 bij zich.

Pijnlijke context

Toch is het opvallend nieuws, omdat dit een gevoelig punt is in het bredere Huawei-verhaal. De techgigant is zelf namelijk zeer streng tegenover medewerkers die producten van Apple en andere concurrenten gebruiken.

Andere Chinese bedrijven steunen Huawei in deze politieke handelsoorlog zelfs door Apple-producten massaal te boycotten. Dat Wanzhou zelf zo’n berg aan producten van Tim Cook en Co. bij zich draagt, is dan ook pijnlijk.

Huawei Apple

Ach, Huawei zal er niet lang om treuren. De verkoopcijfers blijven explosief stijgen, terwijl Apple het in China juist steeds moeilijker  heeft. Ondanks dat de groei juist uit die markten voortkomt de komende jaren. Wordt vervolgd!

🌼Check dit ook: Shot on iPhone: dit zijn de 9 mooiste iPhone-foto’s van 2019

OMT

Reageer op artikel:
Pijnlijk betrapt: Huawei topvrouw gebruikt stiekem Apple
Sluiten