Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 1 mrt 2020
Leestijd: 5 minuten

Better Call Saul en Breaking Bad: de 10 ergste daden van Saul Goodman

Waar films vroeger vooral leken te gaan over helden zien we tegenwoordig steeds vaker dat de slechterik centraal staat. Denk bijvoorbeeld maar aan Joker en Birds of Prey met Harley Quinn. Films die gaan over figuren die van Apple geen iPhone mogen dragen, zeg maar. Ook het recente nieuwe seizoen van Better Call Saul past in dat rijtje.

Hoe slecht de daden van Walter White in Breaking Bad ook mochten zijn, de meeste van zijn plannetjes waren niet gelukt zonder een schimmige advocaat genaamd Saul Goodman. Gezien die laatste daarom ook zijn eigen serie kreeg (en momenteel de show steelt op Netflix) leek het ons een leuk idee om 10 van zijn wandaden uit te lichten.

Better Call Saul en Breaking Bad

Voordat we beginnen leek het ons wel handig om even wat achtergrondinformatie te geven voor de mensen die nog niet bekend zijn met Better Call Saul. Het gaat hier om een serie rondom het personage Jimmy McGill, dat eerder al te zien was in Breaking Bad. Al was hij in die laatste serie al ´´veranderd´´ in zijn alter ego Saul Goodman. De gebeurtenissen in Better Call Saul spelen zich echter voor die van Breaking Bad af, waardoor Saul hier in eerste instantie nog Jimmy McGill heet.

10. Het steunen van criminelen

Het feit dat Saul Goodman alleen al bestaat is een flinke last voor de politie. Dit omdat hij hun werkzaamheden maar al te vaak in de weg zit. Zo zorgt het hoofdpersonage van Better Call Saul er regelmatig voor dat mensen hun straf kunnen ontlopen. Het gaat hier niet alleen om lichte overtreders, maar ook harteloos tuig uit de onderwereld.

(Afbeelding: AMC)

9. Gebruikmaken van mazen in de wet

Als advocaat weet Jimmy als geen ander waar de mazen in de wet zitten. Hij maakt hier dan ook veelvuldig gebruik van. Dit met als doel om meer en sneller geld te kunnen verdienen.

8. Het samenwerken met drugsbazen (ook in Better Call Saul)

Ondanks zijn gehaaide werkwijze zijn er ook mensen die hij niet te slim af probeerde te zijn. Dit omdat ze de drugs voor hem produceerde en verhandelde. De meest bekende hiervan is natuurlijk Walter White, in het wereldje beter bekend als Heisenberg.

(Afbeelding: AMC)

Voordat Heisenberg opkwam heeft hij echter ook gewerkt met het Mexicaanse drugskartel en mensen die daar omheen hingen, zoals Tuco Salamanca en Ignacio Varga. Hoe dit eraan toeging kun je zien in de eerdere seizoenen van Better Call Saul.

7. Francesca intimideren (Better Call Saul)

Degene die inmiddels bij zijn met Better Call Saul weten dat Saul zich in Breaking Bad erger gedraagt dan toen hij nog Jimmy McGill was. Het feit dat zijn secretaresse franchise in Better Call Saul een stuk vrolijker oogt wijst uit dat hij haar door de jaren heen steeds slechter is gaan behandelen.

Better Call Saul Francesca
(Afbeelding: AMC)

6. Voorstellen om Jesse Pinkman te doden

Jesse Pinkman was samen met zijn partner Walter White een van de meest trouwe cliënten die Saul Goodman ooit gehad heeft. Toch kwam er een moment waarop de gehaaide advocaat het een goed idee vond om Jesse uit de weg te ruimen.

(Afbeelding: AMC)

In het vijfde seizoen stelde Saul aan Walter voor om Jesse Pinkman te elimineren als een ´´dolle hond´´. Deze suggestie riep echter de nodige woede bij Walter op, waardoor het idee gelukkig al snel van de baan was. Toch was het voorstel om een voormalige cliënt te laten omleggen behoorlijk verdorven.

5. Het ruïneren van Kim´s carrière

Ondanks dat het duidelijk was dat de vriendschap tussen Jimmy McGill en Kim Wexler erg speciaal was en bijna niet te breken leek, had het voor die laatste wel flinke gevolgen. Kim had namelijk hard gewerkt om advocaat te worden en kon daardoor bij meerdere partijen aan de bak. Jimmy haalde haar echter over om met hem samen te werken, maar dat was voor haar achteraf niet de beste keuze geweest.

(Afbeelding: AMC)

4. Mensen oplichten

De reden dat Jimmy McGill in Better Call Saul geen problemen lijkt te hebben met criminele praktijken is omdat hij dit al vaker gedaan had. Voordat hij advocaat werd was hij namelijk een professioneel oplichter die zijn brood verdiende met mensen nep Rolex-horloges en soortgelijke rommel aan te bieden.

(Afbeelding: AMC)

3. Irene manipuleren

Irene was het lieve oude vrouwtje waar Jimmy op een gegeven een zaak voor voerde. Er stond hem hiervoor een flinke beloning te wachten, die hij destijds goed kon gebruiken. Al wilde Irene de betaling even uitstellen, om het bedrag zo groter te laten worden.

(Afbeelding: AMC)

De ongeduldige Jimmy had geen zin om hierop te wachten en zette Irene daarom flink onder druk. Het ging zelfs zo ver dat ze haar vrienden verloor vanwege roddels die Jimmy had verspreidt. Gelukkig besloot hij later om zijn fouten te herstellen. Toch blijft het een gemene actie.

2. Chuck tot zelfmoord drijven

Chuck McGill mocht dan een van Jimmy´s ergste vijanden zijn, maar het bleef zijn broer. Dat weerhield de advocaat er echter niet van Chuck compleet gek te maken. Het ging zelfs zover dat deze zijn eigen huis liet afbranden en daarmee praktisch zelfmoord pleegde.

Chuck Mgill Better Call Saul
(Afbeelding: AMC)

1. Saul Goodman worden

Het allerergste wat Jimmy gedaan heeft is misschien niet eens een daad, maar een transformatie…namelijk die naar Saul Goodman. Het leven van zijn broer, de relatie met Kim en zijn eigen ziel bleken allen geofferd te worden om een van de meeste gehaaide personages uit Breaking Bad te kunnen worden.

(Afbeelding: AMC)

Better Call Saul seizoen 5 op Netflix

Zoals je misschien wel hebt meegekregen is onlangs het vijfde seizoen van Better Call Saul van start gegaan. De serie wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender AMC, maar iedere aflevering verschijnt enkele uren later ook op Netflix. Meer over het uitzendschema is hier te lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Better Call Saul en Breaking Bad: de 10 ergste daden van Saul Goodman
Sluiten