Tech 28 jul 2016 Daniel Koster

Wat de beursgang van Spotify voor het bedrijf (en jou) betekent

In de wandelgangen wordt al tijden gesteld dat Spotify zich op de beurs wil noteren. Nu gaat het hardnekkige gerucht dat Spotify in 2017 op de beurs wil toetreden. Het lijkt nu dus écht te gaan gebeuren. Maar wat is het voordeel van een beursgang en wat zal een beursgang van Spotify betekenen?

Waarom zou je überhaupt op de beurs noteren?

Een beursgang brengt een tweetal flinke voordelen met zich mee. Zo is het mogelijk om kapitaal aan te trekken door middel van de beursgang. Dit aangezien mensen geld beschikbaar stellen waarmee het bedrijf aan de slag kan gaan. Dat is uiteraard goed voor je bedrijf aangezien je hierdoor kunt investeren en (hopelijk) kunt groeien én beter kunt concurreren. Ook is een beursgang goed voor de reputatie van het bedrijf. Het is altijd goed om te horen als mensen geld in het bedrijf willen steken. Daarmee lijkt het in ieder geval dat je succesvol bent en dat zorgt mede voor een beter imago.

beursgang van Spotify

Waarom niet?

Maar het is niet enkel rozengeur en maneschijn. Een gevolg van het uitgeven van aandelen is dat je als oprichter van je bedrijf minder macht hebt over het bedrijf. Vooral (grote) investeerders hebben namelijk ook een stem in de toekomst van het bedrijf en jij zult deze stem moeten horen en respecteren. Ook is de beursgang een risico. Je bedrijf wordt namelijk minder waard als de vraag naar je aandelen tegenvalt of afneemt. Dit is dan op zijn beurt ook weer schadelijk voor je reputatie!

Wat betekent een beursgang voor Spotify?

Deze voordelen en nadelen zijn ook van de partij in het geval van een beursgang van Spotify. Dé twee online muziekdiensten zijn nu Spotify en Apple Music. Het voordeel van Apple is dat het bedrijf over flink wat meer kapitaal beschikt. Het is dus maar de vraag of Spotify op eigen houtje deze strijd kan winnen. Extra kapitaal door middel van een beursgang levert Spotify dus wapens om deze strijd gemakkelijker in zijn voordeel te kunnen beslissen. Daarbij zullen ze door middel van dit kapitaal ook kunnen investeren in het bedrijf en/of andere bedrijven kunnen overnemen. Interessante bedrijven voor Spotify zouden Deezer kunnen zijn, maar wellicht ook een online ticketshop waarmee concertkaarten worden verkocht. Dit betekent dus dat de mogelijkheden van het bedrijf zullen groeien. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot meer gebruikers én inkomsten.

beursgang van Spotify

Maar mensen kunnen ook huiverig zijn. Zij kunnen zich afvragen of Spotify de strijd van een techgigant als Apple kan winnen. Denken de investeerders van niet? Dan zakt de waarde van Spotify en kan de beursgang eindigen in een debacle.

Wat denken wij en moet je investeren?

Het succes van Spotify ligt aan twee zaken. Ten eerste hoeveel een aandeel kost. Dat is logisch, maar wel bepalend. Mocht het bedrijf zichzelf te hoog waarderen dan kan dit mensen afschrikken. Daarnaast aan de plannen van Spotify. Het bedrijf zal zich enkel als muziekdienst prima staande houden. Echter willen aandeelhouders meer. Meer winst, groeimogelijkheden. Dat soort zaken. Die mogelijkheden zijn er, maar die moet de dienst dan wel benutten. Denk aan het uitbreiden naar films en series zoals Netflix, of het aanbieden van de verkoop van concertkaarten bijvoorbeeld.

Spotify extensies

Tot de tijd dat Spotify met interessante toekomstplannen komt zijn we bang dat de beursgang geen ongekend succes zal zijn. Maar ja, dat was de beursgang van Facebook in het begin ook niet, en moet je nu eens kijken. Moet jij dus investeren? Pas als de toekomstplannen er veelbelovend uitzien adviseren wij je!

Wist je dat je meer met Spotify kunt dan alleen muziek te streamen? Daar vind je hier alles over. Verder zijn er ook extensies te vinden die Spotify meer mogelijkheden bieden. Check it out!

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Wat de beursgang van Spotify voor het bedrijf (en jou) betekent
Sluiten