Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Digital 17 november 2019

Robot als surveillant: Scant je gezicht, je smartphone en leest nummerplaten

Robots worden steeds zichtbaarder in publieke ruimtes. Wat deze robots doen is echter voor het meerendeel van ons niet duidelijk. In een rapport dat is uitgebracht door OneZero is te lezen welke data wordt verzameld door de robot die de meeste openbare ruimten in de VS ‘beveiligt’.

Het rapport van OneZero gaat in het specifiek over de beveiligingsrobot van het Amerikaanse bedrijf Knightscope. Uit het rapport blijkt dat de zogenaamde beveiligingsrobots voornamelik worden gebruikt om data te verzamelen over auto’s, mensen en de apparaten die we gebruiken.

K5 beveiligingsrobot weet (bijna) alles van je

Een aantal jaar geleden ging een video viral van een robot die zichzelf verdronk in een vijver. Het bedrijf achter dit apparaat, genaamd Knightscope, verkoopt robots om beveiliging te automatiseren. Dit bedrijft werkt in de VS veel samen met overheden om beveiliging van openbare ruimten automatisch te regelen.

K5 robot
De K5 robot (Bron: ANP / Rob Lever / AFP)

OneZero heeft een rapport uitgebracht dat inzicht geeft in de data die deze robots verzamelen. In het rapport is te lezen dat de exacte informatie die de apparaten verzamelen verschilt, maar dat hun focus wel hetzelfde is. Namelijk het registreren van je aanwezigheid.

Robot is een goede surveillant, maar geen goede beveiliger

De K5 robot wordt in de VS op veel plekken ingezet om bijvoorbeeld parken en gebouwen te surveilleren. Hij is voorzien van een groot aantal sensoren waarmee hij zijn omgeving registreert. Van gezichtsherkenning tot nummerplaatherkenning: de robot ziet en onthoudt het allemaal.

De K5 beveiligingsrobot (Bron: ANP / Rob Lever / AFP)

Daarnaast heeft de K5 een nood-knop die gebruikt kan worden om beveiligers te waarschuwen voor bijvoorbeeld een onveilige situatie. Door een functie als deze denken sommige mensen dat de elektrische surveillanten zijn bedoeld om beveiligers te vervangen, maar dat is niet het geval. Deze robots kunnen namelijk niet spontaan reageren op onverwachte situaties. Zoals het rapport ook laat zien ligt het grootste potentieel van de apparaten dan ook bij het observeren en surveilleren van een plek. Niet bij het daadwerkelijk beveiligen.

Mensen die klagen dat hun privacy in het geding is door deze robots hoeven (nog) niet bang te zijn. Ze functioneren momenteel grotendeels als rijdende beveiligingscamera’s. Tot ze er zelf klaar mee natuurlijk. Dan stortten ze zichzelf in een vijver ofzo.

Reageer op artikel:
Robot als surveillant: Scant je gezicht, je smartphone en leest nummerplaten
Sluiten