Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 28 mei 2015

Bevingmeter: app laat Groningers zelf aardschokken registreren

De gasbel in noordelijk Nederland heeft ons land de laatste decennia veel geld opgeleverd. Inwoners van de provincie Groningen plukken nu echter de zure vruchten! De aardbevingen door gaswinning zijn de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. De schokken zorgen voor schade aan huizen, en huizen worden minder waard omdat ze in een risicogebied staan.

Bevingmeter

Aanvankelijk werden de zorgen van bewoners een beetje gedownplayed, maar inmiddels is duidelijk dat het probleem reëel is. Met Bevingmeter nemen gedupeerden de zaak weer in eigen hand!

Bevingmeter is een iOS/Android-app die constant checkt of er trillingen plaatsvinden. Je neemt een oude smartphone, sluit hem aan op een stopcontact en hij monitort vibraties in de bodem. Hiervoor gebruikt de app de ingebouwde bewegingssensoren, die in zowat elke smartphone zit.

Je verbindt je phone via Wifi met je netwerk, zodat hij in het geval van een beving de info doorstuurt naar de makers van de app. Zo ontstaat er telkens een zéér nauwkeurige kaart, samengesteld uit de info van alle deelnemers! Deze informatie kan erg belangrijk zijn als je te maken krijgt met de verzekering. In de app vind je ook links naar (onafhankelijke) specialisten die je verder helpen als je door de bevingen in de penarie zit.

Erg interessant initiatief! Een slimme manier om als bewoners van een gebied samen te werken voor een gemeenschappelijke zaak. Hier vind je de app voor iOS, en hier check je de Android-versie in de Google Play Store.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bevingmeter: app laat Groningers zelf aardschokken registreren
Sluiten