Bieden op digitale kunst van Banksy en Coca Cola? Het kan!

Tech Robert Kroes 28 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

Veel mensen zeggen dat Blockchain de toekomst heeft. We zien Blockchains inderdaad in steeds meer sectoren toegepast worden. Een van die sectoren is de kunstwereld. In de vorm van een Non Fungible Token (NTF) kan je nu eigenaar worden van jouw eigen digitale Banksy of vriendschapsbox van Coca Cola op de Blockchain. Je moet wel een goedgevulde portemonnee meenemen.

Steeds vaker zien we virtuele kunstwerken. Deze trend wordt inmiddels gevolgd door steeds meer grote bedrijven. Zo brengt Coca Cola haar eerste virtuele kunstwerk, een zogenaamde Friendship Box. Ook komt de bezitter van een Banksy met een veiling van een virtuele Banksy. Deze veiling legt direct een aantal aandachtspunten bij NFT’s bloot. Kijk je mee?

Wat is een Non Fungible Token (NFT)?

Wanneer iemand een digitaal kunstwerk maakt upload men dit eerst digitaal. Vervolgens voegt men aan dit bestand metadata toe. Deze metadata vertellen iets over het kunstwerk, de makers en andere belangrijke gegevens. Je zou het kunnen zien als een omschrijving in een veilingcatalogus. De afbeelding en metadata worden gezamenlijk verpakt in een ‘hash’. Dit is een encrypted versie van het bestand. De artiest valideert deze gegevens met een digitale handtekening.

Vervolgens plaats je dit als een token op de Blockchain. Iedereen kan nu zien dat jij de eigenaar van deze token bent.  Ook wordt bij verkoop de transfer van de NFT van de ene naar de andere wallet vastgelegd. Inmiddels worden NFT’s steeds populairder. Coca Cola speelt daar nu op in.

Coca Cola lanceert Friendship Box op de Blockchain

Vanaf 30 juni kan je bieden op het eerste digitale verzamelobject van Coca Cola, namelijk de Coca Cola Friendship Box. Deze virtuele box bestaat uit 4 items:

  • De friendship box zelf. Dit is een virtuele afbeelding van de klassieke Coca Cola verkoopmachine uit 1956 die erg populair is bij traditionele verzamelaars;
  • De Coca Cola Bubble Jacket Wearable. Ook deze jas is gebaseerd op traditionele elementen, zoals de kleur van de cola en het metallic rood dat je op het blikje terug kunt vinden. Je kunt deze wearable ook dragen op het virtuele 3D-platform Decentraland;
  • The Sound visualizer: dit is een audiobestand met karakteristieke Coca Cola Geluiden, zoals het openen van een flesje, het gesis als je cola over ijsblokjes giet etc.
  • The Friendship Card: Dit is de digitale versie van de jaren ’40 verzamelplaatjes die je nu online uit kan delen.

Daarnaast belooft men de winnaar van de veiling nog een aantal unieke verrassingen in de friendship box.

De veiling vindt plaats vanaf a.s. vrijdag 30 juli (2 uur ‘s morgens Nederlandse tijd) en loopt tot maandag 2 augustus (22 uur Nederlandse tijd). Meebieden op de eerste Coca Cola NFT kan hier.

Overigens is de NFT niet alleen interessant voor verzamelitems van Coca Cola. Ook de Formule 1 heeft de virtuele verzamelitems ontdekt. Wellicht komen er binnenkort zelfs Max Verstappen NFT’s.

Ook de kunstwereld is steeds vaker in de ban van NFT’s. Zo wordt er binnenkort ook een digitale Banksy creatie geveild.

NFT van Banksy’s ‘The Spike’ geveild…

In 2005 creëerde de bekende street art kunstenaar Banksy een kunstwerk onder de naam ‘Spike’. Het kunstwerk bestaat uit een stuk steen uit de West Bank Grens met daarop het woord ‘Spike’. De Spike zelf is in handen van de Italiaanse operazanger Vittorio Grigolo.

Hij besloot zijn kunstwerk te gebruiken om een digitale creatie te maken. Hierin zien we de Spike, een virtueel landschap en horen we een aria van Grigolo himself.

Ook deze NFT wordt via een veiling aangeboden. De winnaar van de veiling krijgt overigens niet alleen de NFT. Hij of zij krijgt ook:

  • De bronfile van de NFT;
  • Een fysiek certificaat van eigendom van de NFT dat ondertekend is door Vittorio Grigolo en de CEO van Valuart, dat de veiling organiseert;
  • Het eerste exemplaar van de veilingcatalogus, dat gesigneerd wordt door de oprichters van Valuart;
  • Een uitnodiging voor de winnaar + 1 gast om de Valuart NFT Gallery in Zwitserland te bezoeken. Hier kan men de fysieke Spike bewonderen. Ook wordt hen daar een diner met de oprichters van Valuart aangeboden.

Dat de NFT populair is bewijst de veiling. Deze is al begonnen en duurt nog tot en met vrijdagmiddag ± 13.30. Het hoogste bod staat nu op 5 Ethereum (ETH) en dat is volgens de koers op het moment van schrijven $ 11.502,85.

De bijzonderheden van een NFT

Met deze tweede veiling zien we direct een aantal bijzonderheden van de NFT. Wij zetten ze op een rij:

  • Je wordt geen eigenaar van het fysieke kunstwerk.
  • Daarmee koop je dus ook geen originele ‘Banksy’;
  • Ook staat in de veilingvoorwaarden niet dat het copyright op de NFT wordt overgedragen. Dit betekent dat je dus geen commerciële activiteiten met de NFT mag uitvoeren;
  • De eigenaar van de fysieke Spike (of bij verkoop de nieuwe eigenaar) kan op ieder moment besluiten andere NFT’s met de Spike te maken.

Toch belet dit de geïnteresseerden klaarblijkelijk niet om fors te bieden. Wil jij ook meebieden? De ‘Banksky’ NFT-veiling is te volgen via deze site.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen