De echte Bitcoin heist: verdachte uit gevangenis ontsnapt

In 2016 verscheen de film Bitcoin Heist, waarin de hacker Dada op illegale wijze Bitcoins weet te vergaren. Natuurlijk komen er ook in het echte leven soortgelijke dingen voor en afgelopen december begon in IJsland de eerste van drie verschillende Bitcoin diefstallen, welke samen de “Big Bitcoin Heist” worden genoemd. Hiervoor werd een verdachte de gevangenis ingestopt, maar deze wist te ontsnappen naar ons landje. Helaas voor hem was de ontsnapping van korte duur.

Zeshonderd Bitcoin computers gestolen

Tijdens de Big Bitcoin Heist werden er maar liefst 600 computers gestolen, welke gebruikt werden voor het mijnen van Bitcoins. Deze computers waren samen goed voor zo’n 2 miljoen dollar aan Bitcoins en de politie in IJsland heeft geen idee waar ze heen zijn gegaan. In februari werd de 31 jarige Stefansson opgepakt en in de gevangenis gestopt. Hij stond echter niet onder arrest en had een document getekend, waarin hij akkoord ging om in de gevangenis te blijven, totdat zijn zaak zou voorkomen. Blijkbaar had hij er toch geen zin in en ontsnapte naar Nederland.

Bitcoin man

Meer beveiliging nodig

Het lijkt erop dat zowel de Bitcoin “mijnen” als de gevangenis in IJsland wel wat extra beveiliging kunnen gebruiken. Stefanson zocht namelijk voor zijn ontsnapping gewoon op zijn smartphone naar internationale vluchten, waarna hij zijn raam open deed en wegging. Volgens de politie zou iemand hem naar Keflavik hebben gereden, wat in de buurt is van het vliegveld. Via Duitsland en Denemarken wist de onsnapte man uiteindelijk te liften naar Amsterdam.

cryptocurrency computers

Gelukkig weer terug naar de gevangenis in IJsland

Helaas had iemand op straat hem al gespot en de politie ingelicht, waarop hij weer in de gevangenis werd gezet. De Nederlandse gevangenis bleek toch wel wat meer bad ass en Stefansson zegt blij te zijn weer terug te gaan naar de gevangenis in IJsland, waar het veiliger en comfortabeler is. Daar heeft hij zijn eigen kamer met een flatscreen televisie en mag hij gewoon babbelen op zijn eigen smartphone. Hij claimt in de Nederlandse gevangenis ondervoed te zijn en daarbij moest hij ook nog eens oppassen voor  andere gevangenen.

gevangenis

Het lijkt er helaas niet op dat de gestolen Bitcoins binnenkort weer teruggevonden zullen worden. Normaal gesproken wordt er bij het stelen van Bitcoins een exchange gehackt, maar in dit geval zijn ze er gewoon met de computers zelf vandoor gegaan. Stefansson wordt in ieder geval niet gestraft voor het ontsnappen uit de gevangenis, aangezien het geen misdrijf is in IJsland.

Zoals je ziet pakken ze dingen in IJsland nogal anders aan dan in Nederland. Wie weet komt het door hun prachtige berglandschappen, waar ze andere ingevingen van kijken. Je kunt het zelf testen met deze beeldschone drone-timelapse van Evosia Studios.

CCN

Reageer op artikel:
De echte Bitcoin heist: verdachte uit gevangenis ontsnapt
Sluiten