Daniel Koster
Daniel Koster 29 september 2016

Kunnen we met big data nu al de volgende president van de VS voorspellen?

Big data is een term die je steeds vaker hoort. Het idee hierbij is dat je aan de hand van veel data uit het verleden kunt voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Als je via internet deze data weet te vinden, te bundelen en te analyseren, dan kun je hier veel mee. Tenminste, dat is het idee. Hoe werkt dat in de praktijk en kunnen we hiermee de volgende president van de Verenigde Staten (VS) voorspellen?

Big data kan op allerlei manieren worden verzameld. Je kunt denken aan dingen die we op Facebook zetten, websites, maar ook foto’s en video’s die we maken. Je hebt vast wel door dat je deze data tot je voordeel kunt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld analyseren waar mensen zich mee bezighouden en zo op de nieuwste trends inspelen. Ook wordt er gesteld dat je aan de hand van deze data kunt voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Zo kunnen jouw leeftijd, je familiebanden, zoekopdrachten en meer voorspellen wat de kans is dat jij bijvoorbeeld voor Trump kiest. Maar, is dat écht zo? Wij zoeken het uit aan de hand van een aantal big data voorspellingen.

Trump wint de verkiezingen van de Verenigde Staten, of nee, toch niet!

Kunnen we in je hoofd kijken en voorspellen wat jij gaat stemmen? Volgens big data wel. Want jij geeft jezelf op allerlei manieren bloot op sociale media. Jouw likes, verhalen en foto’s zeggen veel over jou als persoon en dus ook over op wie je waarschijnlijk gaat stemmen. Nu werd er aan de hand van big data tijdens de verkiezingen in Australië juist voorspeld wie er ging winnen en wordt diezelfde methode gebruikt om de stand van zaken in de Verenigde Staten te analyseren. Trump liep voor, maar nu staat Clinton weer op winnen. We gaan het zien! Big data 1 – toekomst 0.

Het Europees Kampioenschap wordt waarschijnlijk gewonnen door…

Een webapplicatie analyseerde allerlei data omtrent het Europees Kampioenschap (EK) en kwam zo met een top vier van landen die de grootste kans maakten om het EK te winnen. Spanje, Engeland, België en Zwitserland zouden het meeste kans maken op de overwinning en de finale zou waarschijnlijk tussen Spanje en België worden gespeeld. Hmm, uiteindelijk werd de finale tussen Portugal en Frankrijk gespeeld en ging Portugal er met de winst vandoor. Big data 1 – toekomst 1.

You are hired!

Colin Lee van de Erasmus Universiteit komt met een andere toffe manier om big data toe te passen. Hij onderzocht 441.769 CV’s en ontwikkelde een algoritme. Nu blijkt dat dit algoritme aan de hand van zijn resultaten in tachtig procent van de gevallen kan voorspellen of iemand wordt uitgenodigd voor een gesprek of niet, puur gebaseerd op iemands’ CV. Dat is zeker praktisch en ook een beetje vals spelen natuurlijk! Big data 2 – toekomst 1.

Hele grote big data

Het moge duidelijk zijn, big data werkt niet perfect en dat is logisch. Je kunt de toekomst nooit voorspellen omdat er simpelweg te veel onzekerheden zijn. Echter laat big data wél zien dat er flink wat zaken zijn die uitermate goed worden voorspeld. Wij hebben het dan over het gedrag van mensen. Hoe iemand gaat stemmen, of een werknemer wordt uitgenodigd voor een gesprek enzovoorts. We kunnen dus heel goed voorspellen hoe iemand zich in de toekomst gaat gedragen door naar zijn verleden te kijken. Dat is een beetje freaky, maar ook erg bruikbaar natuurlijk. Zo ontwerpt Google met big data steden en ontwierp een Zweedse vastgoedsite met big data het perfecte huis.

Reageer op artikel:
Kunnen we met big data nu al de volgende president van de VS voorspellen?
Sluiten