Jelle van Es
Jelle van Es Tech 30 mei 2018

Big Data kan miljoenen vluchtelingen op weg helpen

Als je aan Big Data denkt, dan gaan de gedachten al snel uit naar de voordelen die dit kan geven voor bedrijven of bij het ontwikkelen van een stad. Maar het kan voor nog veel meer functies ingezet worden. De koppeling met vluchtelingen lijkt in eerste instantie wat vreemd. Mensen die uit conflictgebieden vluchten hebben voornamelijk met persoonlijk leed te maken en zouden daar een persoonlijke oplossing voor moeten krijgen. Toch zal Big Data straks ingezet gaan worden om vluchtelingen sneller en effectiever op weg te helpen.

Big Data om vluchtelingen te helpen

Dat is niet alleen een loze kreet. Het is de basis waarop de United Nations Refugee Agency (UNHCR) en de World Bank Group gezamenlijk een werkgroep voor op hebben gericht. Zij willen in 2019 in Europa een centrum gaan opzetten, die bekend gaat staan als de The Joint Data Center on Forced Displacement. Hier zal anonieme informatie die afkomstig is van verschillende vluchtelingen in vluchtelingenkampen worden opgeslagen om zodoende een globaal beeld te krijgen van de problemen en de eventuele oplossingen.

Big Data vluchtelingen

Het idee hierachter is dat deze informatie vervolges wordt door gespeeld naar de beleidsmakers van de landen waar de vluchtelingen (tijdelijk) opvang krijgen. Met deze informatie is de theorie dat vluchtelingen sneller op hun plek zitten en van daaruit de mogelijkheid krijgen om sneller mee te doen in de workflow.

Men hoopt dat de vluchteling op deze manier met 40 tot 60 procent sneller aan een baan komt en zijn vaardigheden zo goed mogelijk kan inzetten. Op die manier kan de vluchteling een bestaan opbouwen en minder last hebben van de stress die na zo’n vlucht aanwezig is.

Uiteraard is deze werkgroep een oplossing op de langere termijn. In eerste instantie zal er nog altijd gebruik gemaakt moeten worden van hulporganisaties die de eerste humanitaire hulp kunnen bieden in conflictgebieden. Wil je meer weten over de mogelijkheden van Big Data? Kijk dan eens hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Big Data kan miljoenen vluchtelingen op weg helpen
Sluiten