Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 28 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Bill Gates wijst op dodelijke gevolgen Bitcoin, community is woedend

Bill Gates hield gisteren een AMA op Reddit. Dat betekent dat gebruikers vragen kunnen stellen, waarbij iedereen kan stemmen welke vragen bovenaan komen te staan. Zoals je kon verwachten, ging een van die vragen over Bitcoin en andere cryptocourrencies. Een gebruiker vroeg de oprichter van Microsoft wat hij van cryptocoins vindt. Zijn antwoord zorgde voor een hoop ophef. De beste man was nou niet bepaald… positief.

Bill Gates doet extreme uitspraak over Bitcoin

Gates: “De grootste feature van cryptocurrencies is hun anonimiteit. Ik denk niet dat het een goed ding is. De overheid kan nu fraude, belastingontduiking en het financieel steunen van terroristische groepen ontdekken. Op dit moment worden cryptocurrencies gebruikt voor het kopen van fentanyl en andere drugs. Het is dus een van de zeldzame technologieën die op een vrij directe manier tot doden heeft geleid. Ik denk dat de speculatieve golf rondom ICO’s en cryptocurrencies super risicovol is voor diegenen die er voor de lange termijn in willen gaan zitten.”

Oftewel, de tech-miljardair is nou niet bepaald optimistisch. Dat is natuurlijk prima, maar zijn argumenten waren meteen controversieel. Uit onderzoek blijkt dat de online aankopen van drugs toenemen, maar dat de meerderheid van drugsgebruikers nog steeds via traditionele methodes zijn waren koopt. De globale mediaan voor drugsgebruikers die drugs op het dark web koopt, is slechts 10.1 procent.

Bill Gates boeken
Bill Gates

Maar hoe reageerde de community? De reacties waren fel. Sommigen adviseerden Gates om Bitcoin’s white paper nog eens te gaan lezen. Anderen beschuldigden de miljardair ervan dat hij de cryptomarket probeert te beïnvloeden met zijn status als beroemdheid. Of hij dat nou met opzet doet of niet, door de grote volatiliteit en onzekerheid rondom crypto hebben dit soort uitspraken een vrij directe invloed op de koersen: “.. als Bill Gates zegt dat hij geen fan is van crypto omdat de geldstromen goed beschermd zijn… dan luisteren velen mee.” Aldus een gebruiker die zichzelf online Hoticewater noemt.

Gates gaat op kritiek in

Overigens ging Gates wel op een van de kritiekpunten in. Een gebruiker wees erop dat fiatgeld ook gewoon gebruikt kan worden voor illegale activiteiten. Volgens de oprichter van Microsoft maakt de benodigde fysieke aanwezigheid voor transacties daarin al een groot verschil: “Ja, anoniem geld wordt voor dat soort dingen gebruikt. Maar je moet fysiek aanwezig zijn om de overdracht te voltooien, dat maakt dingen zoals kidnap-betalingen lastiger.”

Bitcoin lightning network

De opmerking van Gates komt vooral als een verrassing, vanwege zijn eerdere uitspraken rondom dit onderwerp. In 2015 zei hij nog tijdens een interview dat “Bitcoin beter is dan fiatgeld”. Duidelijke taal. Blijkbaar is de invloedrijke ondernemer sindsdien van gedachten veranderd. Dat kan natuurlijk. Er is immers sindsdien ook een hoop veranderd. Ondertussen financieert de Bill & Melinda Gates Foundation wel de ontwikkeling van een blockchain-infrastructuur voor kooplieden in Kenya, zodat ze transacties in cryptocurrencies kunnen voltooien.

Maar goed, dat staat los van zijn persoonlijke inschatting. Toch blijft het opmerkelijk nieuws. We gaan ontdekken wat de toekomst cryptocoins gaat brengen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Check hier ook hoeveel de Bitcoin waard gaat worden volgens de tweeling achter Facebook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bill Gates wijst op dodelijke gevolgen Bitcoin, community is woedend
Sluiten