Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 20 februari 2017

Bill Gates wil werkloosheid oplossen met robotbelasting

Bill Gates heeft een effectieve oplossing voor de werkloosheid die de introductie van robots op de werkvloer als gevolg zal hebben. Laat ze maar robotbelasting betalen!

Pas op, de automatisering komt ons halen!

Vorige week had Elon Musk het weer eens over een van de grootste problemen waar we de volgende honderd jaar tegenaan gaan lopen: automatisering. Robots worden steeds slimmer, efficiënter en vooral goedkoper.

Robotbelasting

Klinkt allemaal hartstikke positief, maar dat betekent dat ze ook steeds meer taken van ons kunnen overnemen. Fabrieksbaantje hier, journalistiek baantje daar: steeds meer mensen zullen op de straat komen te staan.

Musk komt met het basisinkomen als de heilige graal, de ultieme oplossing. Vandaag mengt zich nog een tech-miljardair en visionair zich in deze discussie: Bill Gates.

Bill Gates wil robotbelasting

Volgens Gates kan de oplossing heel simpel zijn: introduceer belastingen voor robots. Of het nou om een schattig stofzuigrobotje of een robot die pakketjes inpakt gaat. De bedrijven die de robots gebruiken betalen daar dus voor.

De beste man legde zijn idee uit in een interview met Quartz. Volgens hem kunnen die belastingen weer de dure trainingen compenseren voor posities waar mensen wel nodig zijn.

Denk bijvoorbeeld aan zeer strategische posities die we niet aan computers toevertrouwen, of de mensen in de zorg die de luiers van je baby of oma verschonen.

Het houdt de innovatie even tegen, maar dat is niet per se een slechte zaak.

Bovendien maken die belastingen robots een stuk duurder. Dat zorgt ervoor dat het punt dat robots aantrekkelijker worden dan mensen voor veel posities nog even wordt uitgesteld.

Jup, dat houdt de innovatie even tegen, maar dat is niet per se een slechte zaak. Zo krijgen we immers meer tijd om ons voor te berijden op de enorme impact die de rap naderende automatisering zal hebben.

Want dat is vooral het probleem. Politici kijken vooral naar de korte termijn, naar geleidelijke ontwikkelingen. Terwijl dit soort ontwikkelingen vanuit het niks komen, ontploffen.

Hoe denkt Europa daarover?

Opeens, volgens Musk binnen twintig jaar, zal een groot deel van de bevolking werkloos zijn. Hoe bereiden we ons daar op voor? Het Europese Parlement ziet in ieder geval geen toekomst in het idee van Gates.

bill gates robotbelasting

Het Parlement sloeg een voorgestelde robotbelasting eerder al af. In plaats daarvan wordt er door overheden vooral gefocust op de ethische kant van het verhaal. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als een robot je baby laat vallen?

Techbedrijven kunnen dus weer gerust ademhalen, want de rap naderende trein die automatisering heet hoeft nog niet op de remmen te drukken. Althans, in Europa.

Check nog even wat Elon Musk over dit probleem te zeggen had, of lees hier hoe je er voor kunt zorgen dat robots je voorlopig niet zullen overtreffen!

Quartz

Reageer op artikel:
Bill Gates wil werkloosheid oplossen met robotbelasting
Sluiten