Bill Gates: ‘Windows Mobile had Android kunnen verslaan’

De oud-topman van Microsoft, Bill Gates, is van mening dat Windows Mobile Android had kunnen verslaan, ware het niet voor een antitrust-rechtszaak. Door die rechtszaak miste de softwaregigant een deal met Motorola, waardoor de mobiele versie van Windows daar niet op terechtkwam en Android met de eer vandoor ging.

Bill Gates, de oprichter van Microsoft, is van mening dat iedereen nu Windows Mobile had kunnen gebruiken. De software zou in dezelfde positie hebben kunnen staan als Android nu heeft. Echter, een rechtszaak in het kader van mededingingsrecht (antitrust in het Engels) heeft ervoor gezorgd dat Microsoft die boot gemist heeft, aldus Gates. Dit zegt de oud-topman tijdens de DealBook Conference van de New York Times.

Windows Mobile als marktleider

Bovendien is het zo dat Microsoft later de transitie inzette van Windows Mobile naar Windows Phone en die rommelige overgang heeft ruimte gemaakt voor Android van Google. Bovendien had Windows Mobile op een belangrijk toestel kunnen staan. Dat toestel, de redactie van The Verge denkt dat het over de Motorola Droid-lijn gaat, werd uiteindelijk verscheept met Android. Daardoor kon het mobiele besturingssysteem van Google in het gat springen dat Microsoft achtergelaten had.

We hebben het hier over ongeveer tien jaar geleden, toen de Amerikaanse provider Verizon een echte push gaf aan Motorola in de Verenigde Staten. Had Mobile erop gestaan, dan had de wereld er nu misschien heel anders uitgezien.

400 miljoen dollar verlies

Dit is niet de eerste keer dat Bill Gates spreekt over fouten uit het verleden. Eerder dit jaar zei Gates al dat de strijd tegen Android, en het verliezen ervan, het bedrijf 400 miljoen dollar gekost heeft.

Google nam Android over in 2005 voor 50 miljoen dollar. Windows Mobile was destijds het primaire doelwit van het team achter Android. De voormalige CEO van Google, Eric Schmidt, gaf op een eerder moment ook al toe dat Google erg bang was voor het potentiële succes van Windows Mobile. Dit was in 2012. Uiteindelijk kwam Android als winnaar uit de strijd, nadat het succesvol zowel Mobile als Windows Phone de nek om draaide.

The Verge

Reageer op artikel:
Bill Gates: ‘Windows Mobile had Android kunnen verslaan’
Sluiten