Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 12 apr 2018

Slaapstoornis? Misschien ben je wel juist normaal

Er wordt ons geleerd dat je zo’n acht uur slaap per nacht nodig hebt, maar voor veel mensen blijkt dat toch een opgave te zijn. Behoorlijk wat mensen hebben bijvoorbeeld last van slapeloosheid en worden zonder melatonine supplementen midden in de nacht weer wakker. Een nieuwe onderzoek lijkt echter aan te geven dat acht uur achter elkaar slapen juist vreemd is en dat de mens vroeger standaard in twee blokken van vier uur sliep.

Eerste en tweede slaap

Als jij ook denkt dat je te weinig melatonine aanmaakt en daarom last hebt om in slaap te blijven, moet je het allemaal misschien toch iets anders bekijken. Misschien ben jij wel juist normaal en is het onnatuurlijk dat andere mensen zo lang achter elkaar slapen.

Door de hele geschiedenis heen zijn er verwijzingen gevonden naar het feit dat mensen twee keer op een dag sliepen. Van medische teksten tot dagboeken en rechtbankdocumenten. Er wordt in de teksten vaak verwezen naar de eerste en de tweede slaap.

slapeloosheid

Bimodaal slapen normaal voor industrialisatie

Antropologen hebben bewijs gevonden dat twee keer op een dag slapen de norm was voordat Europa geïndustrialiseerd raakte. De geschiedschrijver A. Roger Ekirch beschrijft hoe mensen toen eerst een paar uur gingen slapen als het begon te schemeren en daarna twee weer uurtjes wakker waren om van alles te doen. Na deze korte periode van activiteit gingen mensen weer slapen tot zonsopgang. Dat verschilt misschien niet zoveel van jouw patroon van slapen, series kijken en weer slapen.

Het viel Ekirch verder op dat toen referenties naar het bimodale slaapgedrag begonnen te verdwijnen aan het einde van de zeventiend eeeuw, er toevallig verwijzingen begonnen te verschijnen naar slapeloosheid.

slapen

Natuurlijk ritme

Het lijkt erop dat mensen er misschien voor zijn gemaakt om twee keer te slapen. In de jaren negentig hield de psychiater Thomas Wehr een experiment, waarbij mensen voor een maand 14 uur per dag in het donker werden gezet. Aan het einde van de maand hadden ze een patroon ontwikkeld waarbij ze eerst vier uur sliepen, één tot drie uur wakker waren en daarna weer vier uur verder sliepen. Misschien dat de Spanjaarden wel op het juiste spoor zijn met hun siësta’s.

Helaas is het in de huidige samenleving wat lastig om dit bimodale slaappatroon te gebruiken. Je moet nu eenmaal ‘s ochtends op een bepaald tijdstip weer op je werk zijn. Een middagdutje is echter wel stiekem te doen en onderzoek toont aan dat even dutten juist goed is voor je prestaties. Volg deze tips voor het ultieme middagdutje.

Science Alert

Reageer op artikel:
Slaapstoornis? Misschien ben je wel juist normaal
Sluiten