Robert Kroes
Robert Kroes Crypto 13 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Binance en FTX gijzelen crypto. Overzicht, updates en hoe verder?

Na een bijzonder tumultueuze week waarin Binance en FTX de toekomst van crypto letterlijk aan het wankelen brachten blikken we terug en vooruit. Wat is er precies gaande en wat kunnen we nu verwachten?

Crypto in rep en roer door machtsstrijd Binance en FTX

Binance met topman CZ en FTX (een concurrerende cryptobeurs) met topman Sam Bankman-Fried aan het roer speelden een hoofdrol in een machtsstrijd die de cryptomarkt de afgelopen week deed daveren. Naast persoonlijke spanningen tussen voormalige vrienden  CZ en Bankman-Fried lag de aanleiding bij cijfers die gepubliceerd werden door crypto-trading bedrijf Alameda. Zij bleken namelijk grote hoeveelheden van de FTX-token (die bij de beurs hoort) in bezit te hebben. Hierdoor ontstonden 2 vragen.

De eerste vraag was hoe stabiel de positie van Alameda (nog) was. Op de balans staat namelijk voor $ 14,6 miljard aan bezittingen genoteerd, maar het grootste deel zit vast in de FTX-tokens en daarvan afgeleide producten. Bovendien was een deel van het bezit in FTX ook nog geblokkeerd.

Daarmee ontstond de volgende vraag: hoe solide is de koers van FTX en in hoeverre wordt deze nog door de vrije markt bepaald als een substantiële hoeveelheid munten in handen is van één partij. Daar komt bij dat Binance een andere whale in FTX tokens is.

Binance en Alameda leggen bom onder crypto

Op 6 november maakte CZ namens Binance via Twitter bekend dat zij al haar FTX-tokens wilde verkopen. Hierop reageerde Alameda dat zij alle voorraad wilde opkopen voor $ 22,- per coin. Dat was een rode vlag voor beleggers, want de FTX-koers stond op dat moment hoger.

Beleggers zagen dus: 1.) de dreiging van een enorm aanbod op de markt komen. 2.) Een grote investeerder die onder de marktprijs bood en daarmee ‘short’ ging. Dit veroorzaakte een verkoopgolf van de FTX-token en daarmee druk op de gelijknamige beurs. Die druk werd zo groot dat er niet genoeg in kas was om alle uitbetalingen te voldoen en er werd een opnamestop afgekondigd. Dit zorgde voor een verdere verkoopgolf.

Door de verkopen werd het sentiment al bearish, maar het vooruitzicht dat beleggers massaal hun belegging kwijt zouden raken zorgde voor nog meer negatief sentiment.

Binance brengt crypto markt in rep en roer

Vervolgens kwam CZ weer in beeld en hij deelde het voornemen om de hele cryptobeurs FTX te kopen onder voorwaarde van een boekenonderzoek. Ook hier reageerde de markt verdeeld op. De positieve kant was dat er een oplossing gloorde voor de non-liquiditeit van FTX en beleggers nog iets van hun belegging terug zouden zien. Aan de andere kant was er kritiek. Binance had immers de hand gehad in het verlies van liquiditeit van FTX door de dump van hun FTX-tokens aan te kondigen.

Veel tijd hoefde men niet aan de discussie te wijden, want donderdagavond maakte CZ, wederom via Twitter, bekend dat Binance van de overname afzag. Deels op basis van geruchten over problemen binnen FTX en deels omdat men bang was dat autoriteiten in Europa en Amerika de overname zouden blokkeren omdat hun marktaandeel te groot zou worden.

Uiteraard zorgde dit weer voor een negatief sentiment in crypto. Na het afhaken van Binance stonden er echter andere investeerders op die FTX willen overnemen. Onder hen de Singaporese aandeelhouder Temasek en de Tron foundation.

Wat kunnen we in de cryptomarkt verwachten?

Inmiddels heeft Sam Bankman-Fried in een serie tweets zijn excuses gemaakt en uitgelegd dat vooral crypto investeerders buiten Amerika getroffen zijn. Hij geeft aan dat er verder onderhandeld wordt over een overname en dat hij de opbrengst zal gebruiken om gedupeerde investeerders schadeloos te stellen. Hiervoor is naar verluid $8 miljard nodig, maar of SBF de kans krijgt die snel op te halen is de vraag. Volgens de laatste geruchten is hij namelijk gearresteerd op de Bahama’s. Overigens kondigde FTX eerder vanmorgen aan dat zij de mogelijkheden tot opname van Ethereum (ETH) en Polygon (MATIC) snel zullen herstellen.

Als we de live koersen van Bitcoin en andere crypto bekijken zien we stijgende koersen en dat zou betekenen dat er langzaam vertrouwen terugkomt in de markt.

Toch verwachten analisten dat de gebeurtenissen van deze week op langere termijn na zullen dreunen. Enerzijds omdat eens te meer bewezen is dat liquiditeit (of gebrek daaraan) en (de)centralisatie veel meer aandacht nodig hebben in risicomanagement bij het beleggen en handelen in crypto. Anderzijds zal de vraag of Binance zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan marktmanipulatie ongetwijfeld op het bord liggen bij de regelgevende autoriteiten die bezig zijn met het ontwikkelen van cryptowetten in Amerika en Europa. Ook de toezichthouders zoals DNB waar Binance vrienden mee hoopt te worden, zullen naar verwachting extra kritisch naar de aanvragen kijken.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen?

Je kunt de ontwikkelingen zelf steeds volgen met onze WANT analyses en overzichten. Uiteraard kun je ook de BTC en live cryptokoersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Let op: Wij geven nooit financieel advies, dus onze bijdragen kun je ook niet zo interpreteren. Doe altijd jouw eigen onderzoek en beslis op rationele gronden of, wanneer, waarin en hoeveel je wilt investeren.

Bronnen: Bitcoin Magazine, Crypto Newsflash en Coinmarketcap.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Binance en FTX gijzelen crypto. Overzicht, updates en hoe verder?
Sluiten