Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 12 sep 2017

Urenlang Netflixen? Onderzoek bewijst waarom je echt moet stoppen met bingewatchen

Bingewatchen, het achter elkaar kijken van televisieseries, kan heerlijk ontspannend zijn. En eerlijk, het is bij sommige series gewoonweg onmogelijk om te stoppen met kijken. Kun je eigenlijk slapeloze nachten krijgen van bingewatchen? Een recent onderzoek heeft het antwoord voor je.

Seriemarathon, wie houdt daar nou niet van?

De manier waarop we televisie kijken is de laatste decennia extreem veranderd. De opkomst van streamingservices als Netflix en HBO hebben het aantrekkelijker en gemakkelijker gemaakt om de series en films die je leuk vindt, op het moment dat jij het wilt, te bekijken. Ook hebben deze ontwikkelingen het mogelijk gemaakt om op je laptop of tablet ‘televisie’ te kijken.

Deze nieuwe manier van tv-kijken heeft bingewatching geïntroduceerd. Onderzoekers van de Leuven School for Mass Communication deden onderzoek naar dit o-zo heerlijke gebruik. Ze stelden de vraag of bingewatching invloed heeft op slaap je, en, wat de rol van je excitementlevel tijdens het kijken hierin is.

bingewatchen

Het is een al veel besproken onderwerp of het kijken van televisie invloed heeft op iemands slaap. Wat nog ontbrak waren antwoorden over de invloed van het kijken van meerdere afleveringen van series of tv-shows achter elkaar in het specifiek.

Lekker asociaal bingewatchen

Bingewatching is een interessant onderwerp omdat het wel hint naar een kleine verslaving. We herkennen waarschijnlijk allemaal het gevoel wel van het niet kunnen stoppen met kijken naar onze favoriete serie. Veel mensen vinden dit heerlijk ontspannend, maar of dit daadwerkelijk zo is, daar heeft dit onderzoek een beter gefundeerd antwoord op.

De resultaten van dit onderzoek bezorgt ons in ieder geval slapeloze nachten.

Eerdere onderzoeken naar het te veel kijken naar televisie wezen uit dat het veelvuldig kijken in verband kon worden gebracht met spanning, depressie en vermoeidheid. Veel wetenschappers verwachtten dezelfde effecten door bingewatchen, maar verwachten ook een afname van sociale skills op lange termijn. Tijdens het bingewatchen zit je natuurlijk wel een beetje in je eigen bubbel.

bingewatching

Toch denken veel mensen dat een goede seriemarathon bijdraagt aan hun sociale skills, omdat ze daardoor kunnen meepraten bij het koffieapparaat over de ins en outs van de series die anderen ook volgen. Zij stellen dat kunnen deelnemen aan een gesprek een belangrijk voordeel is aan het bingewatchen.

Je gaat hier niet blij mee zijn

Voor het onderzoek werden 423 volwassenen tussen de 18 en 25 jaar ondervraagd naar hun televisie-gewoonten, vermoeidheid, slapeloosheid, onrust en kwaliteit van slaap.

De resultaten wezen uit dat bingewatching een negatief effect hebben op de kwaliteit van slaap. Deze verminderde kwaliteit van slaap wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt doordat mensen zich, onbewust, opwinden over hetgeen ze gezien hebben en te veel bezig zijn met de serie.

De resultaten lieten duidelijk zien dat de slechte slapers in het onderzoek ook significant meer aan bingewatching deden dan de goede slapers in het onderzoek. Ook had de groep slechte slapers meer last van een gevoel van onrust en vermoeidheid. Geen onverwachte resultaten dus.

bingewatchen

Hoe dan ook: we blijven kijken

Bingewatching zorgt er voor dat mensen, nog meer dan eerst, betrokken zijn (lees: verslaafd aan) televisie en series. Hieraan zie je ook dat televisie niet zal verdwijnen Het zal wel in een andere vorm beschikbaar blijven op al je andere schermen, en zeker net zo populair zijn.

De resultaten van dit onderzoek bezorgt ons in ieder geval slapeloze nachten. Of zou het toch het bingewatchen zijn geweest?

bingewatchen

Meer interessante feitjes weten over deze heerlijke bezigheid? Zoals: wat is het effect er eigenlijk van op je sperma? Check dan deze video. Niet meer feitjes weten maar gewoon lekker Netflixen? Bekijk dan hier de nieuwe top-titels die je in september niet mag missen.

Reageer op artikel:
Urenlang Netflixen? Onderzoek bewijst waarom je echt moet stoppen met bingewatchen
Sluiten