Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 17 jun 2017

Binnen tien jaar is de zelfrijdende taxi goedkoper dan zelf rijden

Volgens industrie analisten zal het nog tientallen jaren duren voordat de meeste mensen in elektrische auto’s rondrijden. Een nieuw rapport spreekt dit echter tegen en stelt dat we binnen tien jaar al zover zullen zijn. We zullen dan massaal gebruik maken van zelfrijdende taxi’s en nauwelijks meer zelf rijden.

Taxi

Geen lineaire groei elektrisch rijden, maar een exponentiële

Sommige analisten voorspellen dat de overgang naar elektrisch rijden een lineaire lijn zal volgen, mede auteur van het rapport Rethinking Transportation Tony Seba stelt echter dat we eerder te maken hebben met een S-curve. Het zou namelijk niet gaan om een transitie van een energiebron, maar met een technologische disruptie. En deze volgen een S-curve, waarbij de verandering veel sneller plaatsvindt.

Rethink

Zelfrijdende elektrische auto’s brengen positieve verandering op verschillende gebieden

Het rapport voorspelt dat tussen 2020 en 2025 elektrische zelfrijdende auto’s klaar zullen zijn om massaal ingezet te worden. Tegen die tijd zullen alle vergunningen hiervoor ook geregeld zijn en zal de overheid het groene licht hebben gegeven. De auteurs van het rapport geloven dat de overheid het initiatief zal steunen, omdat er veel te winnen valt op economisch en sociaal gebied. Overheden zouden ook inzien dat het beter zou zijn voor het milieu. Ook omdat de zelfrijdende auto’s veiliger zouden zijn en er veel mensenlevens hiermee gered zouden kunnen worden, wordt verwacht dat er over het algemeen veel steun zal zijn voor de inzet van de voertuigen.

ReThink positieve effecten elekrische zelfrijdende auto's

Binnen tien jaar zijn elektrische zelfrijdende taxi’s goedkoper dan zelf een auto hebben

Ze gaan zelfs zo ver om te zeggen dat binnen tien jaar na goedkeuring van de auto’s, de meeste mensen van deze auto’s gebruik zullen maken in de vorm van taxi’s. Het zou dan namelijk vier tot tien keer goedkoper zijn om met de taxi te gaan, dan om een nieuwe auto te kopen. Het zou ook twee tot vier keer goedkoper zijn dan je oude auto door te gebruiken. Er zullen nog maar weinig mensen zijn welke nog zelf met een benzineauto rondrijden.

ReThink kosten elektrische auto's en benzineauto's

Robot taxi’s zijn goedkoper om verschillende redenen

De zelfrijdende taxi’s zouden om verschillende redenen goedkoper zijn. Ten eerste zouden de auto’s ervoor zorgen dat er bijna geen ongelukken meer voor kunnen komen. Hierdoor zou er dus ook minder betaald hoeven te worden aan verzekeringen. Omdat de auto’s ook veel vaker zullen rijden dan de standaard personenauto, zou ook de waardevermindering per km veel lager uitvallen.

Daarnaast is het goedkoper om op elektriciteit te rijden dan op benzine. Ook hebben de auto’s minder onderhoud nodig en houden ze het langer vol op de weg. Elektrische auto’s zouden namelijk meer dan twee keer zolang meegaan als auto’s met een verbrandingsmotor. Tegen 2030 zou dat zelfs vier keer zo lang zijn.

Elon Musk is één van de eerste die al aangegeven heeft een Tesla te willen ontwerpen die inderdaad vier keer zo lang meegaat als de standaard auto. We hebben het dan over een auto waarmee je in totaal 1.609.344 km kunt rijden. Voordat het zover is zullen we nog even moeten wachten. In de tussentijd kunnen we ons verheugen met ee glimp van de nieuwe Tesla Model Y.

 

Reageer op artikel:
Binnen tien jaar is de zelfrijdende taxi goedkoper dan zelf rijden
Sluiten