Binnenkort ook in NL? DHL-drone brengt medicijnen naar Duits waddeneiland

Sommige gebieden zijn nou eenmal lastig te bereiken. En wat doe je als een ‘normaal’ voertuig de bestemming niet kan bereiken, maar er wel medicijnen naartoe moeten? Met de technologie anno twintigveertien is het een logische gedachte dat er drones worden ingezet. En dat gaat in Duitsland gebeuren. Pakketjesbezorger DHL wordt de eerste bezorgdienst in Europa die via drones medicijnen mag bezorgen naar het kleine Duitse waddeneiland Juist.

Op het eiland wonen ongeveer vijftienhonderd mensen die dagelijks hun benodigdheden via één veerboot per dag of een klein vliegtuig vanuit het vaste land krijgen. Maar het komt wel eens voor dat het vliegtuig niet vliegt en de veerboot niet naar de overkant vaart. Als dit het geval is dan zet DHL drones in om pakketten met medicijnen naar de overkant te brengen.

 
De drone die DHL inzet heet de ‘DHL Paketkopter 2.0’ en zal aanstaande vrijdag zijn eerste vlucht maken. De vlucht van A naar B is twaalf kilometer en kan-ie zo’n 1,2 kilogram met zich meenemen. Over een enkele reis doet-ie zo’n vijftien tot dertig minuten en vliegt-ie volledig op de automatische piloot. Wij vragen ons af hoe de drone onder zware weersomstandigheden kan vliegen, maar volgens DHL is-ie water-, sneeuw- en stofbestendig.

De DHL-drones zullen overigens niet over huizen vliegen zodat er geen discussies over privacy-issues zullen ontstaan vanuit de inwoners van Juist. Daarnaast is het voor hun eigen bestwil. De vluchten naar het waddeneiland Juist zullen in eerste instantie als testvluchten dienen. Mocht dit project succesvol verlopen dan wil DHL ook andere gebieden die moeilijk te bereiken zijn met drones bedienen. Maar plannen om drones op grotere schaal in te zetten heeft DHL niet. Zullen drones binnenkort ook de Nederlandse waddeneilanden bedienen met pakketten?

Reageer op artikel:
Binnenkort ook in NL? DHL-drone brengt medicijnen naar Duits waddeneiland
Sluiten