Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 28 okt 2018

Je raadt nooit waar deze biologische bakstenen van zijn gemaakt

We zijn met z’n allen hard bezig om de wereld een minder vervuilde plek te maken en Zuid-Afrikaanse studenten aan de University of Cape Town lieten onlangs zien dat dit soms wat vreemde vormen aan kan nemen. Ze zijn namelijk bezig geweest met creëren van milieuvriendelijke bakstenen gemaakt van urine.

Bakstenen “bakken” op kamertemperatuur

De urine-bakstenen gaan onder de naam bio-bricks en kunnen worden gemaakt zonder het milieu nog verder te vervuilen. Traditioneel worden bakstenen gemaakt in ovens en heb je daar een hoge temperatuur van zo’n 1.400 graden voor nodig. Hierbij komt uiteraard weer CO2 vrij, wat niet al te vriendelijk is voor het onze planeet. De bio-bricks hoeven echter niet gebakken te worden, maar worden gewoon op kamertemperatuur gecreëerd door een proces dat microbial carbonate precipitation heet.

Bacteriën, zand en urine

Als eerste wordt er van de urine een solide kunstmest gemaakt en de overgebleven vloeistof wordt vervolgens gebruikt om de biologische bakstenen te creëren. Tijdens het microbial carbonate precipitation proces produceren toegevoegde  bacteriën een enzym dat de stof ureum in de urine afbreekt, waarbij calciumcarbonaat wordt gevormd. Dit wordt weer gebruikt in combinatie met zand, waardoor uiteindelijk harde bakstenen ontstaan.

bio-bricks

Sterkte bakstenen aanpasbaar

De sterkte van de stenen kan naar wens aangepast worden. Toen de studenten begonnen aan het project, wisten ze ze bakstenen te maken met dezelfde samendrukbaarheid als een baksteen gemaakt van 40 procent kalksteen. Een paar maanden later wisten de de sterkte van hun bio-bricks echter al te verdubbelen door met andere materialen aan de slag te gaan en de bacteriën langer hun ding te laten doen.

bio-briks bakstenen urine

Kattenpis proces

Het klinkt als een briljante oplossing om bakstenen milieuvriendelijk te maken. Er is wel behoorlijk wat urine nodig voor het proces. Zo heb je voor een enkele baksteen zo’n 25 tot 30 liter urine nodig. De gemiddelde mens “produceert” echter per toilet-tripje maar zo’n 200 ml tot 300 ml van de benodigde vloeistof. Daarnaast komen er tijdens het maken van de bakstenen ook niet al te frisse geuren vrij. Dr Randall van de University of Cape Town vergelijkt de geur met wat je krijgt als je kat ergens in de hoek heeft geplast. Die geur wordt veroorzaakt door vrijgekomen ammoniak, maar aan de andere kant gebruiken ze ook dat weer om een stikstofrijke kunstmest te maken.

Urine lijkt overigens best wat nuttige eigenschappen te hebben. Zo kan het gebruikt worden om je smartphonebatterij op te laden en zou het zelfs een kunsthart aan kunnen drijven.

BBC

Reageer op artikel:
Je raadt nooit waar deze biologische bakstenen van zijn gemaakt
Sluiten