Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Uncategorized 27 nov 2017

Milieubewust én lekker: deze verpakking gooi je niet weg maar eet je op

Op het internet zie je de ene naar de andere gekke Aziatische uitvinding voorbij komen. Zo kun je op AliExpress de gekste gadgets krijgen. Toch komen er ook zeker een groot aantal nuttige innovaties uit het oosten. Zo ook deze duurzame oplossing voor de grote consumptie van.. ijsjes! Minder verpakking, meer eten: dat klinkt goed.

Yumm: eetbare verpakking

Een Indonesisch bedrijf, genaamd Ong Tek Tjan, dat zich specialiseert in voedsel en drankjes verkoopt bakjes voor ijs die je kunt opeten. Echt waar. De ijsbakjes worden gemaakt van zeewier en smaken volgens de fabrikant naar ‘jelly‘. In principe smaakt jelly nergens naar, dus zijn er verschillende smaakopties mogelijk zoals pepermunt en groene thee.

De ijsbakjes zijn bedacht door de Indonesische startup Evoware. Evoware maakt deze bakjes, en andere verpakkingen, van zeewier dat vrij is van chemicaliën en biologisch afbreekbaar is. Het materiaal is een goed alternatief voor plastic verpakkingen. Naast dat dit beter is voor het milieu, heeft het voor de consument ook voordelen. Je ijsbakje opeten was nog nooit zo lekker! En mocht je hem toch willen weggooien, dan is dat in ieder geval niet extra belastend voor het milieu.

verpakking

Geen afval weggooien, maar opeten

De laatste jaren is Jakarta vaker in het nieuws gekomen door de grote ratten-plagen waarmee de stad kampte, en door de overvloed aan zwerfafval in de stad.
Het plastic afval in de miljoenenstad vervuilt niet alleen de straten, maar de afvalstoffen komen ook terecht in de rivieren en op de ooit mooie stranden. David Christian, een van de oprichters van Evoware, zegt dat het ontwikkelen van eetbaar verpakkingsmateriaal is voortgekomen uit de drang om het plastic afval in Jakarta te minimaliseren.

Evoware begon met het maken van eetbare ijsbakjes, maar is nu aan het uitbreiden naar het maken van andere soorten verpakkingen gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Zo werken ze op dit moment aan eetbare of oplosbare verpakkingen voor koffie en kruiden. Het gebruik van zeewier als verpakkingsmateriaal is niet vreemd: Indonesië produceert ieder jaar tien miljoen ton zeewier en wil dit in 2020 hebben opgevoerd tot 19 miljoen ton. Genoeg zeewier om mee te werken dus!

verpakking

Op dit moment worden de producten van Evowares nog met de hand gemaakt. Hierdoor kunnen ze nog niet concurreren met de prijs van een plastic verpakking die nog een stuk lager ligt. Gelukkig zijn er ook grote bedrijven, die zelf de concurrentie zijn, bezig met het verduurzamen van de materialen die ze gebruiken. Neem bijvoorbeeld Lego, die een aantal hele ambitieuze groene doelen heeft gesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Milieubewust én lekker: deze verpakking gooi je niet weg maar eet je op
Sluiten