Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 21 mei 2020

De BioShock Collection neemt me terug naar de zomer van 2007

Op 29 mei kunnen we aan de slag met de BioShock Collection op de Nintendo Switch. Samen met een Borderlands-collectie en de XCOM 2-collectie kun je heel wat klassiekers onderweg spelen. Maar met name de eerste collectie is er één waar ik goede herinneringen aan heb. De eerste BioShock geldt bij mij nog altijd als één van de beste games ooit.

De eerste BioShock kwam uit in de zomer van 2007. Destijds had ik een eigen bedrijfje die een gaming website uitgaf. Op die manier leefden we erg toe naar het nieuwe deel. Uitgever 2K Games was een redelijk nieuwe partij, nadat ze een jaar eerder succesvol de game The Elder Scrolls IV: Oblivion op de markt hadden gebracht. Dit moest echter een game zijn die hen echt op de kaart moest zetten. En in het voortraject kwam de uitgever vaak bij ons op kantoor langs om ons een nieuw deel van een level te spelen.

Enthousiast voor BioShock

En elke keer dat we iets nieuws te spelen kregen, steeg ons enthousiasme. Aan het begin was het vooral en de mysterieuze wereld. Na een vliegtuigongeluk wist je te overleven en te zwemmen naar een vuurtoren. Daar bleek dat die toren in verbinding stond met de utopische onderwaterwereld Rapture. Wat daar begon als een succesvol experiment, eindigde in complete chaos. En dat ontdek je aan het begin, met veel sfeer en mysterie.

Elk nieuw level was een ontdekkingstocht (Afbeelding: 2K Games)

Later leerde je dat de wereld waarin je losging zeer divers was. Je kon op verschillende manieren problemen oplossen en in gevechten de overwinning behalen. En die kennis had je ook echt nodig wanneer je het op wilde nemen tegenover een Big Daddy. Zo’n vijand verslaan hoefde je niet te doen, maar wanneer je er voor koos, dan had je de mogelijkheid om heel wat bonussen te krijgen, waarmee je jezelf weer wilde verbeteren.

Het gesprek van de dag

Voorafgaand aan de release waren onze verwachtingen zodoende hoog. En toen we BioShock binnen kregen, weet ik nog dat we op de redactie meerdere exemplaren kregen. ‘s Avonds gingen we er los mee, om vervolgens de volgende dag op kantoor het er over te hebben. We bespraken onze tactieken, de manier hoe we in de wereld alle geheimen ontdekten, het verhaal dat via audiofiles werd verteld, de sfeer in de game en later over het verrassende einde. Dat laatste is iets dat dertien jaar na dato nog steeds van een hoog niveau is.

De spanning vooraf aan de strijd (Afbeelding: 2K Games)

Natuurlijk, de gameplay van BioShock is verouderd en ik vraag me af of het allemaal lekker draait op de Nintendo Switch. Maar het feit dat één van mijn favoriete games opnieuw uitkomt, is toch wel een reden om enthousiast over te zijn. De collectie bestaat overigens ook uit deel twee en Infinite. Het tweede deel is iets minder interessant, terwijl Infinite op zijn eigen manier weer legendarisch is. Op 29 mei kunnen we de games gaan beleven op de Nintendo Switch. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
De BioShock Collection neemt me terug naar de zomer van 2007
Sluiten