Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 11 jan 2019

Dit is wat Bitcoin nodig heeft om in 2019 eindelijk echt te ontploffen

Bitcoin en in zekere mate ook altcoins moeten het vooral hebben van hun potentie, hun toekomstvisie. De innovatiefactor is belangrijk, maar moet wel gepaard gaan met daadwerkelijke adoptie om zijn doel te realiseren.

Waar blijft de grootschalige adoptie van Bitcoin?

Ondertussen is het tien jaar geleden dat de eerste blockchain-transactie werd verwerkt, door de nog altijd anonieme Satoshi Nakamoto. Zijn whitepaper voor Bitcoin is ondertussen een belangrijk stuk techgeschiedenis geworden, maar de wereldwijde adoptie waar men op hoopte is ook anno 2019 nog steeds een toekomstdroom.

Aan de aandacht van mainstream media ligt het in ieder geval niet. Maar waaraan dan wel? Een duidelijke factor is de hoge barrière voor nieuwe spelers. De cryptomarkt heeft een gigantische drempel die institutionele investeerders en bedrijven afschrikt.

Vrijwel elke grote exchange steekt vrij ingewikkeld voor elkaar, en spelers uit de traditionele financiële markt zijn niet van alle gemakken en zekerheden voorzien die ze gewend zijn. Je kunt de markt waarin Bitcoin zich bevindt dan ook gerust ontoegankelijk noemen.

Daarnaast is het pittig om de hele cryptobeweging goed op waarde te schatten. Je zag het in 2017 al, toen er duizenden altcoins ontstonden. Vervolgens zijn ook weer meer dan duizend van die ICO’s ten onder gegaan. Als buitenstaander is het daardoor lastig om op het goede paard te wedden. Dat geldt voor elke markt, maar in het geval van de cryptomarkt is er zo weinig regulatie dat de rotte appels nog veel rotter kunnen zijn.

Een centrale oplossing

Al die problemen hebben baat bij een centrale oplossing: educatie, informatie. Onafhankelijke en toegankelijke uitleg en processen waardoor ook nieuwe spelers goed ingelicht hun cryptocurrencies kunnen aanschaffen.

Althans, dat is wat Mati Greenspan beweert, een gereputeerde senior analist bij eToro. Tegenover Express U.K. legt hij uit dat de bekendheid en het bewustzijn van cryptocurrencies in de bredere markt al zijn gepiekt. Men weet dat Bitcoin bestaat. Greenspan benadrukt dat de enige barrière die overwonnen moet worden voor grootschalige adoptie Bitcoin is.

Hij legt uit dat veel mensen weten wat Bitcoin en de achterliggende belofte is, maar dat de meerderheid niet weet hoe ze de munt kunnen gebruiken en wat de waardepropositie is. Daar zit een groot verschil tussen, en juist dat verschil zorgt ervoor dat Bitcoin nu een speculatief handelsmiddel is waarvan de adoptie achterblijft.

Volgens hem zou educatie dan ook bovenaan de agenda van de industrie moeten staan, zeker dit jaar. De vraag naar crypto-gerelateerde kennis ligt hoger dan de prijzen van de cryptocurrencies zelf, ironisch genoeg. Dat claimt Greenspan niet op basis van niks, zo haast hij zich te zeggen.

Data

eToro heeft een aantal peilingen gedaan in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, twee van de grootste markten voor crypto. Vooral in Amerika claimden respondenten dat ze de intentie hebben om de wereld van Bitcoin in te stappen, maar dat ze er te weinig over weten. Ook in Engeland heerste dat sentiment, al speelde daar het gebrek aan educatie zelfs asset-managers parten.

Dat houdt logischerwijs de wereldwijde adoptie en daarmee groei van de cryptocurrency tegen. Ook Professor Sally Eaves, CEO van Sustainable Asset Exchange en professor van Advanced Technologies, wijst op dat probleem: “Mainstream adoptie is totaal afhankelijk van de toegankelijkheid van kwalitatief hoogwaardige informatie.”

Express

Reageer op artikel:
Dit is wat Bitcoin nodig heeft om in 2019 eindelijk echt te ontploffen
Sluiten