Robert Kroes
Robert Kroes Tech 20 mrt 2019

Op naar de 4000 dollar: verhonderdvoudigt Bitcoin?

We hebben dit jaar al diverse malen gezien dat de Bitcoin de koers van $ 4.000,- overschreed. Steeds volgde kort daarna een stevige koerscorrectie. Hoewel deze nu uit lijkt te blijven zien we de handel wel vervlakken. Een gebrek aan volatiliteit kan leiden tot lagere Bitcoin-koers. Aan de andere kant zijn er signalen dat er een sterk stijgende koers op komst is. In dit artikel bekijken we welke stappen er nu te verwachten zijn en hoe de Bitcoin zich bij een stijgende koers kan gedragen.

De Bitcoin en $ 4.000,-?

De grens van $ 4.000,- is lange tijd een horrorscenario geweest waarin de bodem getest zou worden. Nu we tijdens de cryptowinter hebben gezien dat de koers ook door deze ondergrens kan zakken is die $ 4.000,- ineens een koersplafond geworden. We hebben dit jaar al diverse malen gezien dat de koers boven de $ 4.000,- brak. Wie de historische koers van de Bitcoin-munt bekijkt ziet echter dat de koers steeds daarna een forse correctie onderging die het resultaat weer ettelijke honderden dollars omlaag bracht.

Sinds de uitbraak van dit weekend lijkt een dergelijke correctie uit te blijven. Wel zien we dat de volatiliteit in de markt afneemt, wat leidt tot vlakkere koersen. Bij gebrek aan beweging in de koers is de verdiencapaciteit minder. Hierdoor zouden handelaars uit kunnen stappen. Toch lijkt dit (nog) niet het geval. Vraag is nu welke kant de koers op zou kunnen gaan. Analist Naeem Aslam maakte een inschatting.

Bitcoin maakt zich op voor een enorme bull rally

Aslam, analist voor Thinkmarkets.com bekijkt de koers-ontwikkeling en ziet een aantal opvallende patronen. Zo bekijkt hij de maandelijkse resultaten en het voortschrijdend gemiddelde. In onderstaande grafiek zie je het overzicht, waarna de uitleg doorloopt:

Grafiek Bitcoin-koers ten opzichte van 200 dvg (gele lijn) en 50 dvg (paarse lijn).
Grafiek koersbeweging Bitcoin ten opzichte van 200 dvg (gele lijn) en 50 dvg (paarse lijn). Think Markets UK

Trendwijziging in maandkoersen Bitcoin

Het eerste dat opvalt is dat de Bitcoin in februari de reeks met verliesgevende maanden doorbrak. Vanaf augstus 2018 verloor de Bitcoin iedere maand ten opzichte van de maand ervoor. Zij zette daarmee de langste negatieve reeks maandresultaten in haar geschiedenis neer. Per eind februari werd die reeks met een stijging van ruim 10% doorbroken. Ook in maart tekent zich tot nu toe een stijging ten opzichte van februari af.

Koers stijgt ten opzichte van het voortschrijdend gemiddelde

Als je het voortschrijdend gemiddelde (dagelijks de koersen over een X aantal dagen bij elkaar optellen en delen door het aantal dagen) over de afgelopen 200 dagen berekent zie je dat de dagkoers dicht tegen dit gemiddelde aankomt en de tendens van het 200-daags gemiddelde (de gele lijn in bovenstaande grafiek) begint te volgen. Ook zien we dat de koersen steeds dichter naar het 50-daags voortschrijdend gemiddelde (de paarse lijn) bewegen. Als de koers zich naar boven ontwikkeld en door de trend van het 50-daags gemiddelde breekt, is een herhaling van het patroon uit 2017 -voor de grote koersstijging- een feit.

Historische prognose voor Bitcoin-koers

Wanneer dit inderdaad gebeurt laten de historische koersen zien dat er een aantal maanden van relatieve stilte volgt, waarna er een koersexplosie komt die de voorgaande hoogste koersen ver overtreft. Dit zou een feit kunnen zijn in aanloop naar de mining halving die voor volgend jaar op het programma staat. De verwachting van Aslam en andere analisten is dat de koers steeds stijgender wordt om een sprint te nemen rond de halving van vorig jaar.

Koersdoel volgens Aslam

Zoals veel analisten ziet ook Aslam dan een koersstijging naar niveaus ver boven de $ 20.000,-. Met zijn koersverwachting van $ 100.000,- herhaalt hij de geschiedenis, die laat zien dat een nieuw koersrecord een factor 5 boven het staande record ligt. Hij ziet echter in de veranderende markt en stijgende massa-acceptatie indicatoren dat de stijging nu hoger dan een factor 5 ligt en houdt rekening met een nieuwe koerspiek van $ 400.000,-.

Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn moet de toekomst uitwijzen. Alle reden om je goed te blijven informeren.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Op naar de 4000 dollar: verhonderdvoudigt Bitcoin?
Sluiten