Bitcoin: 5 misvattingen en mythes die we de kop in kunnen drukken

Crypto Mark Hofman 26 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Het is 2021 en de Bitcoin gaat nog steeds als een malle. De digitale munt behaalde onlangs zijn hoogtepunt en is na al die jaren dus nog steeds in trek bij investeerders. Alleen weten die ook alles over de munt?

Afgelopen vrijdag vertelde ik je tien verrassende feiten over Bitcoin en Crypto in het algemeen. Vandaag kijk ik naar de mythes die rondgaan over de digitale munt en ontkracht ik ze. Niet omdat het moet, maar gewoon omdat jullie deze content massaal lezen. Dus stiekem toch wel omdat het moet…

#1 Bitcoin is veel te duur om te investeren

Op het moment van schrijven staat één Bitcoin gelijk aan €53.574,32. Alles behalve een bescheiden bedrag en dat is dan ook de reden dat sommige mensen de vingers er niet aan willen branden. Er heerst namelijk de misvatting dat wanneer je in Crypto wil investeren, je dat met hele munten moet doen. Tja, en zo’n munt kost je dus als snel meer dan 52.000 euro.

Maak je geen zorgen, iedereen kan in Bitcoin investeren. Het maakt niet uit of je dus een bedrag van 52.000 euro overhebt of een bedrag van €20 over hebt. Je kunt het allemaal in Bitcoin stoppen en op die manier “meespelen”.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency, Google Chrome extensie
Muntjes (Afbeelding: Pexels / Alesia Kozik)

#2  Investeren in Bitcoin is gokken

“Meespelen”, mooi begin om het volgende punt te benoemen. Veel mensen zijn namelijk van mening dat het investeren in Crypto gelijk staat aan gokken. En waar een investering altijd een gok is, komt er meer bij kijken dan geluk alleen. Heel veel meer.

Er zijn talloze strategieën die worden losgelaten op het investeren van Crytpo, waar de investeerder een eerlijke kans maakt om succes te behalen. Iets dat in casino’s bijvoorbeeld nooit het geval is, omdat het voordeel altijd bij het huis ligt. Er wordt gekeken naar ontwikkelingen in de markt en voorgaande trends. Ja, daar gaat wel eens een gokje mee gepaard maar dat is niet waar het bij Crypto om draait.

#3 Gigantisch slecht voor het milieu

Bitcoin is veel dingen, maar goed voor het milieu is het niet. Dat is dan ook niet iets wat ik via deze weg wil ontkennen. Al zijn er mensen die beweren dat Bitcoin een gigantische stempel op het milieu drukken, omdat het mijnen ervan ongelofelijk veel energie kost. En daar is een stukje nuance wel op zijn plaats.

De situatie is het beste te vergelijken met de elektrische auto. Daar spreken veel mensen ook over het feit dat ook deze oplossing niet goed is voor het milieu. Waar dat in de kern niet onjuist is, blijft het feit wel dat het een schonere oplossing is. De elektrische auto is, hoe je het ook went of keert, zuiniger en beter voor het milieu dan de benzine auto. Waar het in de kern dus juist is dat Bitcoin zeker veel energie kost, drukt het minder een stempel op het milieu dan traditioneel bankieren en goudwinning doen. Bitcoin is dus niet “goed voor het milieu”, maar simpelweg iets minder slecht.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptobeurzen cryptocurrency, Google Chrome extensies
(Afbeelding: Pexels / Karolina Grabowska)

#4 Bitcoin wordt alleen gebruikt voor illegale praktijken

Bitcoin wordt snel in verband gebracht met illegale praktijken en heeft daarom niet altijd een goede reputatie. Sommige mensen denk dat de wereld rondom crypto een ondergrondse organisatie is. Ondanks het feit dat criminele de komst van Bitcoin alles behalve zullen uitjoelen, is dat laatste zeker niet aan de orde.

Er zit een geheel legale en goed georganiseerde partij achter de digitale munten. Alles wat jij dus doet is gewoon “zoals het moet” en maakt je niet direct een crimineel. Je komt niet gelijk in een dubieuze wereld terecht waarin je in contact komt met de ene na de andere crimineel. De enige crimineel die je tegenkomt ben je zelf als je in de verkeerde munt investeert. Dief van je eigen portemonnee…snap je?

#5 Het is niet veilig

Er zijn anno 2021 nog steeds mensen die het gevoel hebben dat Bitcoin niet veilig is. De munt is digitaal en zou dus vrij makkelijk gehackt kunnen worden, waardoor jij al je centen kwijt bent. Sterker nog: het is al zelfs een aantal keer gebeurd. Toch?

Nou, eigenlijk niet. Er zijn bedrijven gehackt die gebruikmaken van Bitcoin, maar de daadwerkelijke blockchain en munt zelf nog nooit. De beveiliging van Bitcoin zit fantastisch in elkaar.

Bitcoin crypto cryptocoins cryptocurrency
Coins (Afbeelding: Pexels / Worldspectrum)

Meer Bitcoin en Crypto?

Wil je meer weten over Bitcoin of Crypto in het algemeen? Dan zit je bij WANT hartstikke goed. Naast onze dagelijkse updates praten we je ook bij door middel van dit soort lijstjes.

Bitcoin tot Polkadot: de 10 populairste Crypto van oktober 2021

Naast het bovenstaande lijstje nog meer lezen? Check dan even deze pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen