Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 9 nov 2018

Nu of nooit: is dit de allerlaatste kans voor Bitcoin?

Dit jaar is allesbehalve positief geweest voor de cryptomarkt. Althans, als je naar de koersen kijkt dan wordt je niet vrolijk. Bitcoin, Ethereum, Ripple: vrijwel elke munt heeft meer dan de helft van zijn waarde in moeten leveren.

Pijnlijk jaar voor Bitcoin

Sterker nog, de meerderheid heeft 80 procent moeten inleveren. Dat is na de explosieve hype van eind vorig jaar even slikken. Wanneer je iets verder terug kijkt, dan valt het allemaal best mee. Bitcoin bestaat al langer dan tien jaar en is in die tijd explosief in waarde gestegen.

Toch was dit jaar flink schrikken. Aanvankelijke hoop voor snel herstel veranderde al snel in pessimistische voorspellingen. Stort de gehele cryptomarkt in? Volgens de beroemde econoom Tyler Cowen hoef je de alarmbellen nog niet te luiden. Althans, voorlopig nog niet.

De professor aan George Mason University publiceerde deze week een interessant opiniestuk in Bloomberg. Hij schrijft dat een prijs-crash van crypto goed zou zijn voor de mart, omdat het de markt voorbereid op een grote toekomst.

Daarbij verwijst hij helemaal naar een bubbel uit de negentiende eeuw, toen de aandelen in treinsporen kelderden, en de dotcom-bubbel. In al die gevallen stortte de markt volgens Cowen ogenschijnlijk uitzichtloos in, maar leverde het vervolgens juist een fantastische toekomst op. Juist crashes hebben een reinigend effect volgens de gerenommeerde econoom:

“Internet-aandelen crashten tijdens de dotcom-bubbel van 2000 tot 2002, maar uiteindelijk verdwenen daardoor juist de slechte bedrijven en werd de weg geplaveid voor de daarop volgende technologische revolutie, inclusief de opkomst van Amazon en Google,” aldus Cowen.

Nog niet het einde

Ondertussen weten we dat het verleden geen garantie is voor het heden of de toekomst, ook niet in het geval van de cryptomarkt. Cowen is er echter van overtuigd dat het instorten van prijzen niet per se het “einde van een technologie of de relevantie ervan” hoeft te betekenen.

Cowen wijst erop hoe cryptocurrencies van nul naar bijna 800 miljard dollar in waarde zijn gestegen, waardoor de markt aantrekkelijk werd voor allerlei soorten investeerders. Die lage drempel maakte de zaak er niet beter op, aldus de econoom.

Dat zorgde immers voor “een influx van slechte ideeën, met een fundering van ICO’s”. Oftewel, munten die eigenlijk geen bestaansrecht hebben, maar konden ontploffen bij de gratie van hongerige investeerders die de boot niet wilden missen.

Voorzichtig optimistisch

Waar zijn collega’s vooral op de negatieve mogelijkheden van cryptocurrencies wijzen (Fraude, drugshandel etc.), is Cowen optimistisch. Volgens hem hebben de rode cijfers van dit jaar juist geleid tot meer discussie rondom het nut en de toekomst van crypto.

“We zijn eindelijk op het punt aangekomen waar crypto zijn sociale waarde moet bewijzen. Maar wat betekent dat? Stel je voor dat je crypto gebruikt voor microtransacties om voor media op het internet te betalen, of misschien gebruik je de blockchain om je identiteit te verifiëren, in plaats van dat je een vreemdeling aan de telefoon je laatste vier cijfers moet vertellen.”

Er zijn dus een hoop mogelijke paden richting bestaansrecht, maar dan moet Bitcoin niet tussen boot en wal belanden. Zo sluit Cowen zijn opiniestuk ook af. Volgens hem heeft Bitcoin nu echt zijn “do or die moment.” Het is het moment, zo schrijft hij, voor Bitcoin “to put up or shut up.”

“Kijk naar Bitcoin en andere crypto-assets als een bedrijf dat zich eindelijk moet bewijzen. Ik ben voorzichtig optimistisch, maar het is tijd om stappen te zetten. Laten we hopen dat dit ‘do or die’ moment opnieuw het beste in ondernemers naar boven brengt.” Hier kun je het complete stuk lezen.

?Check dit: Bitcoin’s vloek van 2.5 jaar: ‘kans op 28.000 dollar is nihil’

Reageer op artikel:
Nu of nooit: is dit de allerlaatste kans voor Bitcoin?
Sluiten