Jan de Raab
Jan de Raab Tech 18 sep 2018

De toekomst van crypto: alles wat je moet weten over Bitcoin

Als er iets wordt geschreven of gezegd over cryptocoins of digitale valuta, heeft men het vaak over bitcoin. De diehards hebben het over de vader van alle cryptocoins, kortom, bitcoin heeft een behoorlijk indrukwekkende status, maar wat is het nu eigenlijk en nog veel belangrijker, wat heb je er aan?

Wie heeft het gemaakt?

De naam Satoshi Nakamoto zal je wellicht al eens gehoord hebben, Hij is de man (gemakshalve gaan we er van uit dat een man is) die in 2008 Bitcoin voorstelde als een alternatief elektronisch betalingssysteem op basis van wiskundig bewijs. De kan is overigens groot dat de naam Satoshi Nakamoto niet zijn (of haar) echte naam is en het slechts een pseudoniem betreft.

Het idee was om een ​​ruilmiddel cq betaalmiddel te produceren, onafhankelijk van een centrale autoriteit en wat elektronisch kon worden overgedragen op een veilige, verifieerbare en onveranderlijke manier. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie Satoshi Nakamoto echt is, ook al zijn er diverse individuen geweest die geclaimd hebben Nakamoto te zijn of hem te kennen.

Op welke manieren verschilt het Bitcoin principe van traditionele valuta?
De bitcoin-munt kan worden gebruikt om aankopen elektronisch te betalen, als beide partijen dat willen. In die zin is het net als conventionele dollars, euro’s of yen, die ook digitaal worden verhandeld.
Er zijn echter duidelijke verschillen in vergelijking met de traditionele betaalmiddelen.

Bitcoin Crypto

1 – Decentralisatie

Het belangrijkste kenmerk van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling bestuurt het Bitcoin-netwerk. Het wordt onderhouden door een groep vrijwillige programmeurs en wordt beheerd door een open netwerk van toegewijde computers verspreid over de hele wereld.

Dit trekt individuen en groepen aan die zich niet op hun gemak voelen met de controle die banken of overheidsinstellingen hebben over hun geld.
Bitcoin lost het “probleem met de dubbele uitgaven” van elektronische valuta (waarin digitale activa gemakkelijk kunnen worden gekopieerd en hergebruikt) op via een ingenieuze combinatie van cryptografie en economische prikkels.

In elektronische traditionele valuta’s wordt deze functie vervuld door banken, wat hen controle geeft over het traditionele systeem. Met Bitcoin wordt de integriteit van de transacties onderhouden door een gedistribueerd en open netwerk, eigendom van niemand.

2 – Beperkte levering

Traditionele valuta zoals dollars, euro’s, yen, enz., hebben een onbeperkte voorraad (centrale banken kunnen zoveel geven als ze willen, en kunnen proberen de waarde van een valuta te manipuleren ten opzichte van anderen). Houders van deze valuta (en vooral burgers met weinig alternatief) dragen de kosten.

Met Bitcoin daarentegen, wordt het aanbod strak geregeld door het onderliggende algoritme. Een klein aantal nieuwe bitcoins wordt geproduceerd door de zogeheten ‘miners’. Door de opzet van het hele systeem is de productie van bitcoin munten vrij complex.

Die complexiteit neemt toe naar mate er meer munten in omloop komen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om nieuwe bitcoins te ‘minen’. Daarnaast zal het aantal bitcoins beperkt zijn tot 21 miljoen. Het is gewoon niet mogelijk om er meer te maken. Dit maakt bitcoin aantrekkelijker als een investeringsobject: in theorie zal, als de vraag groeit en het aanbod hetzelfde blijft, de waarde toenemen.

3 – Pseudonimiteit

Terwijl verzenders van traditionele elektronische betalingen meestal worden geïdentificeerd, opereren bitcoin-gebruikers in theorie semi-anoniem.

Omdat er geen centrale “validator” is, hoeven gebruikers zich niet te identificeren wanneer ze een hoeveelheid bitcoin naar een andere gebruiker sturen. Wanneer een transactieverzoek wordt ingediend, controleert het protocol alle eerdere transacties om te bevestigen dat de afzender over de nodige bitcoin beschikt en over de bevoegdheid om ze te verzenden. Het systeem hoeft zijn of haar identiteit niet te kennen.

In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar crypto-portemonnee (wallet). Transacties kunnen met enige moeite op deze manier worden gevolgd. Ook heeft wetshandhaving methoden ontwikkeld om gebruikers zo nodig te identificeren. Een 100% anonimiteit is dus niet te garanderen.

Bovendien zijn de meeste ‘brokers’ wettelijk verplicht om identiteitscontroles uit te voeren bij hun klanten voordat ze bitcoin mogen kopen of verkopen. In principe is dit bedoeld om een middel in handen te hebben om bitcoin-gebruik te kunnen volgen. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar. Dit maakt bitcoin geen ideale valuta voor criminelen, terroristen of witwassers.

4 – Onveranderlijkheid

Bitcoin-transacties kunnen niet worden teruggedraaid, in tegenstelling tot elektronische fiat-transacties. Dit komt omdat er geen centrale “scheidsrechter” is die kan zeggen “ok, geef het geld terug.” Als een transactie op het netwerk wordt geregistreerd, is het onmogelijk om deze te wijzigen. Hoewel dit enige onrust kan veroorzaken, betekent dit dat er met elke transactie op het bitcoin-netwerk niet kan worden geknoeid.

5 – Deelbaarheid

De kleinste eenheid van een bitcoin wordt een satoshi genoemd. Het is honderdmiljoenste deel van een bitcoin (0,00000001). Dit kan mogelijk microtransacties mogelijk maken die niet met traditioneel elektronisch geld mogelijk zijn.

De toekomst van Bitcoin en de bitcoin munt

Dus wat biedt de toekomst voor Bitcoin? Zoals eerder uiteen is gezet, heeft het veel voordelen en zal het om deze reden relevant blijven als een valuta. Verreweg de meeste volumetransacties van BTC worden in Azië gedaan, zodat de twee onderling verbonden blijven.

Het grootste risico voor Bitcoin zijn vervanging en / of parallel gebruik door andere crypto-valuta’s. De dominantie zal in de loop der tijd afnemen tenzij een aantal beperkingen, zoals de transactiesnelheid, verbeterd. Bitcoin die-hard fans beweren dat dit nooit een probleem zal worden. Men stelt namelijk dat Bitcoin de pionier was en als zodanig een voorrecht geniet. Dit argument is waarschijnlijk onjuist omdat, hoewel de BTC wordt gebruikt voor betalingen, dit slechts een relatief klein percentage van alle Bitcoins is. Een van de primaire functies is dat het een scala aan toepassingen kent en om die reden kunnen andere crypto-valuta’s altijd een vergelijkbare status krijgen.

Is Bitcoin gewoon een 21e eeuwse versie van goud, alleen zonder de opslagproblemen? Of is het slechts een kortstondige populaire rage die zich snel kan ontwikkelen tot iets heel anders? De tijd zal het leren. De enige zekerheid is dat de prijs in de toekomst zeer volatiel zal blijven.

Reageer op artikel:
De toekomst van crypto: alles wat je moet weten over Bitcoin
Sluiten