Tech 13 dec 2018 Noah Korevaar

Het lot van Bitcoin: analisten bereiden zich voor op volgende crash

De bekende marktanalist Clem Chambers schreef deze week een helder stuk voor Forbes over Bitcoin. Daarin legt hij uit waarom Bitcoin (BTC) zeer binnenkort nog verder kan gaan dalen. Hij is de CEO van ADVFN en een gereputeerde journalist binnen de financiële wereld.

Bitcoin beweegt

Hij baseert zijn voorspellingen op hoe markten normaal reageren op de gevolgen van “een crash”, zoals hij de huidige status van de markt bestempelt. Chambers beschrijft hoe het instorten van markten vaak in “fases gebeurt”. Dat zagen we dit jaar ook: Bitcoin ging naar 10.000 dollar, 6200 dollar en vervolgens naar de 3500 dollar.

Maar waarom is dat belangrijk? Volgens hem is het in markten als de cryptomarkt slechts een kwestie van tijd voor assets na stabilisatie weer actief stijgen of dalen, en er “significante bewegingen ontstaan.” Oftewel, de markt blijft niet lang op een punt hangen.

Die bewegingen, die we kennen van vrijwel elke markt, zijn in de cryptomarkt volgens de analist alleen maar heftiger en krachtiger. “Blockchain-gebaseerde assets bevinden zich in een zeer onvolwassen markt, gevuld met tekortkomingen die een negatief effect kunnen hebben op de prijsbewegingen.”

Dat betekent overigens niet dat de analist pessimistisch is op de lange termijn

Nieuwe bodem

En op de korte termijn? Dan verwacht Clem Chambers dat Bitcoin naar beneden zal gaan, waarbij 2500 dollar een realistisch prijspunt is. In de ogen van veel analisten is dat een kritieke bodem, waarbij er onvoorspelbare paniek kan gaan ontstaan onder investeerders.

De prominente investeerder Stephen Innes deelt die mening. Hij verwacht dat Bitcoin nog in januari 2019 de 2500 dollar aan zal gaan tikken, zo beweerde hij onlangs tegenover Bloomberg. Als oorzaak wijst hij vooral naar katalysatoren als de Bitcoin Cash hard fork, regulatie en potentiële hacks.

Chambers is het daarmee eens, en ziet de huidige comeback van volatiliteit als een evident teken dat er “grote onzekerheid heerst in de markt.” Al met al dragen dat soort argumenten alleen maar bij aan het beeld dat de cryptomarkt nog niet zijn bodem heeft breikt.

Clem Chambers

Pessimisme?

Dat betekent overigens niet dat de analist pessimistisch is op de lange termijn. Nederlanders die in Bitcoin zitten kijken al naar drie jaar of langer, zoals we gisteren schreven. Dat geldt ook voor Chambers. Die denkt dat de volgende grote beweging Bitcoin eindelijk naar zijn permanente bodem zal brengen. Daarna verwacht hij betere tijden, maar voorlopig “is het een kwestie van afwachten.”

Clem Chambers

Reageer op artikel:
Het lot van Bitcoin: analisten bereiden zich voor op volgende crash
Sluiten