Wordt de Bitcoin vandaag volwassen?

Na uitstel, meer uitstel en nog veel meer uitstel is vandaag eindelijk cryptohandelshuis Bakkt live gegaan. Toen het initiatief in 2018 bekend werd dachten veel investeerders dat die introductie het begin van het einde van de cryptowinter zou zijn. Helaas gooide oponthoud omtrent regelgeving herhaaldelijk roet in het eten. Vandaag is het eindelijk zover. Bakkt begint met gebruikerstests. Wij leggen uit waarom het initiatief bijzonder is en wat de handelsmogelijkheid die zij bieden inhoudt. Ook kijken wij naar de mogelijke invloed van de nieuwe activiteiten op de koers van de Bitcoin

Wat doet Bakkt met de Bitcoin?

Bakkt is een handelshuis dat diverse beleggingsproducten in Bitcoin aanbiedt. Zij hebben veel gerenommeerde partijen als investeerders. Haar doelgroep is zowel de institutionele belegger, handelaar als particuliere klant. Zij bieden betaalservices en bewaardiensten voor grote partijen. Het belangrijkste is echter de gedekte call optie die zij aanbieden. Nu zijn call opties in Bitcoin niet nieuw.

Het komt er kort gezegd op neer dat je een optie kan nemen om op een bepaald moment (Bakkt biedt momenteel looptijden van 1 dag of 30 dagen aan) tegen een vooraf afgesproken prijs Bitcoin te kopen. Voor die optie betaal je een premie. Als de optie vervalt en de koers is hoger heb je een flink bedrag verdiend. Als de koers lager is oefen je de optie niet uit. Je hebt dan de premie verloren, maar niet de waardevermindering in Bitcoin. Andersom (de afspraak maken om de Bitcoin na 1 dag of 30 dagen voor een bepaalde prijs te verkopen) kan je overigens ook handelen.

Gedekte en ongedekte call opties

Tot voor kort werd dit ‘ongedekt’ gedaan. Dit betekent dat degene die moest verkopen de Bitcoin moest inkopen op het moment dat de optie werd ingeroepen. Dit bood grote risico’s om te verliezen. Immers, de prijs op de optie is altijd lager dan de marktprijs. In zo’n geval moet je dan kopen en direct met verlies verkopen aan degene die de optie verzilvert. Dit kan zelfs met geleend geld. Het zogenoemde margin trading.

Bakkt gaat dit anders doen en gedekte call-opties schrijven. Dit betekent dat zij de waarde aan Bitcoin in een optiecontract ook daadwerkelijk op dat moment inkoopt als reserve. Dit leidt tot stabielere beleggingen en dat is goed voor de markt.

Mogelijke gevolgen van Bakkt voor de Bitcoin

De entree van Bakkt werd vorig jaar gezien als een reddingsboei voor de in zwaar verkerende cryptomarkt. Immers, doordat Bakkt de waarde van de opties direct inkoopt ontstaat er meer vraag. Tevens wordt de koers stabieler omdat meer mensen zich op een concreet koersdoel (de koers op de einddatum van het optiecontract) richten. Daarnaast zijn deze mogelijkheden erg interessant voor institutionele beleggers. Hierdoor zullen zij makkelijker in Bitcoin investeren. Aangezien veel handelaren zich verlaten op de kennis van de analisten van institutionele beleggers zullen zij hen volgen. Zo krijgt Bakkt een aanzuigende werking. Tot slot beleggen institutionele beleggers met een lange-termijn-visie. Ook dat is een factor die de volatiliteit remt. Al met al stappen die volgens velen onontbeerlijk zijn om van de cryptomarkt een volwassen markt te maken.

Vandaag is Bakkt, na veel uitstel, voor het eerst live. Vandaag zou dan ook wel eens de dag kunnen zijn die de geschiedenis ingaat als de dag waarop de Bitcoin volwassen werd.

Hoe reageert de markt op Bakkt?

Wie het laatste nieuws en de live koersen volgt ziet dat de opening van Bakkt geen positief effect heeft op de markt. Sterker nog, ten tijde van het schrijven (om 19.30 uur) is de Bitcoin licht negatief.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf iedere werkdag volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Wordt de Bitcoin vandaag volwassen?
Sluiten