Robert Kroes
Robert Kroes Tech 8 aug 2019

Wat hebben Bart Simpson, walvissen en beren met Bitcoin te maken?

Als je de koers van de Bitcoin volgt en het nieuws leest heb je soms het idee dat de redacteur de koersstijging al had gevierd. Bart Simpson, walvissen, stieren en beren, ze komen allemaal voorbij. In dit artikel leggen we uit hoe deze termen broodnuchter gebruikt worden. Zo begrijp jij ook de inside taal in de cryptowereld.

De Bitcoin en Bart Simpson

Gisterenochtend zagen we een opvallend koerspatroon in de marktkapitalisatie van de Bitcoin. We kijken even naar de grafiek:

Bitcoin Bart Simpson koersgrafiek
Bitcoin Bart Simpson koersgrafiek via Tradingview.com Tradingview.com

Dit doet ergens aan denken, toch (tekst loopt door na het plaatje)?

El Barto

De analisten spreken dan dus inderdaad over een ‘Bart Simpson’ koerspatroon, hetgeen overigens niet positief is.

Bitcoin beren en stieren

Het gaat nogal eens om ‘bullish trends’, ‘bull runs‘, ‘bear markets’ en andere termen die eerder aan Diergaarde Blijdorp (of Artis) doen denken dan aan de handel in cryptomunten. Toch zijn de termen eigenlijk best logisch en worden ze ook in andere markten, zoals de aandelenhandel, gebruikt. Hoewel er veel verhalen verzonnen worden over het ontstaan van de termen is de waarheid ontnuchterend simpel. Men heeft deze namelijk gewoon van de dieren afgeleid. Als beren in de aanval gaan bewegen zij hun kop namelijk naar de grond en maken zij zich klein. De stier daarentegen maakt zich zo breed mogelijk en heft zijn kop met horens om de genadestoot uit te delen. Daarom worden beren vaak met dalende koersen en stieren met stijgende koersen vergeleken.

Dat de vergelijking van alle tijden is zie je als je het Amerikaanse Wall Street bezoekt. Hier staat een iconisch bull-bear beeld om de handel te symboliseren.

Crypto-walvissen

De laatste bijzondere dierenterm op de Bitcoin-markt is de crypto whale, ook vaak Bitcoin Whale genoemd. Deze term wordt gebruikt om een investeerder aan te duiden die een grote hoeveelheid dezelfde cryptomunten zit. Meestal handelen zij niet actief. Als zij bewegen is het wel direct iets waar de markt alert op is. Een transactie van een ‘onbekende wallet’ naar een beurs vat men dan op als intentie om te verkopen en dus voorbode van dalende koers (bearish signaal). Het wegboeken van grote hoeveelheden cryptomunten van een beurs naar een ‘verzamelwallet’ betekent voor investeerders dat degene die de transactie uitvoert de munt wil bewaren voor koersstijgingen en is dus bullish. Dit gebeurt overigens niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor andere cryptomunten, zoals we deze week bij de Ripple zagen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

Reageer op artikel:
Wat hebben Bart Simpson, walvissen en beren met Bitcoin te maken?
Sluiten