Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 dec 2017

De man achter Bitcoin behoort nu tot vijftig rijksten ter wereld, maar wie is het?

Bitcoin tikte onlangs de 20,000 dollar aan. Een absolute mijlpaal. We zijn de grote sprongen haast gewend, terwijl een jaar geleden de 800 dollar al als een onmogelijk plafond werd gezien. Toen had men het al over een bubbel, en ook nu komt die term continu voorbij. Hier leggen we je uit waarom Bitcoin wel (of niet) een bubbel is, en of je nog moet investeren.

Bedenker Bitcoin behoort tot de rijksten ter wereld

Gaat die bubbel ooit knappen? Dat is de vraag. Maar tot dat gebeurt (of nooit) is de mysterieuze ontwikkelaar van de cryptocoin een van de rijkste mensen ter wereld. Volgens Forbes is hij de top vijftig binnen gedrongen. Door de extreme volatiliteit kan dat zo weer veranderen, maar op het moment van schrijven neemt Satoshi Nakamoto de 44e plaats in.

Opeens kan hij (of zij) zich in een elitair rijtje scharen. Een rijtje waarvan we allemaal de grote namen kennen. Nakamoto is echter een uitzondering op die regel. We hebben namelijk geen flauw idee wie het is. De Japanse naam is namelijk slechts een pseudoniem.

Bitcoin Satoshi Nakamoto

De afgelopen maanden werd er vaak met vingers gewezen. Veel namen uit de tech-industrie werden ervan beschuldigd stiekem de ontwikkelaar van Bitcoin te zijn. Bewijs bleef echter uit. Onlangs werd er bijvoorbeeld nog geconcludeerd dat Elon Musk de man achter het pseudoniem is. Maar nee, ook dat was een misser. Hier lees je wat Elon Musk en andere beroemdheden over Bitcoin hebben gezegd.

In december 2015 leken we dicht bij de waarheid te komen. Bijna werd Nakamoto ontmaskerd. Het huis van zakenman Craig Steven Wright werd binnengevallen door de politie. Dat deed de Australische politie omdat de beste man verdacht werd van grootschalige belastingfraude. Verschillende media wisten het na nader onderzoek zeker: dit is de man achter Bitcoin.

We zijn dus weer terug bij af. Met de explosief stijgende waarde van Bitcoin blijft het mysterie groeien.

Top tien

Plottwist: Wright pochte vervolgens zelfs zelf dat hij de bedenker van Bitcoin is. “Ik ben de Nakamoto waarnaar de wereld op zoek is.” Aldus de Australiër. Helaas bleek het vervolgens allemaal lege opschepperij te zijn. Wright wist geen bewijs te leveren. Ook simpele cryptografische handelingen kon hij niet uitvoeren, iets wat de echte Satoshi Nakomoto met gemak zou kunnen.

We zijn dus weer terug bij af. Met de explosief stijgende waarde van Bitcoin blijft het mysterie groeien. Wie het ook is, de persoon achter Bitcoin is met een geschat vermogen van 980,000 BTC maar liefst 19.4 miljard waard. Daarmee komt de mysterieuze persoon net achter de weduwe van Steve Jobs te staan. Met de voorspelde groei van Bitcoin kan Nakamoto echter zomaar binnen enkele jaren de top tien binnen gaan dringen.

Bitcoin Craig Steven Wright
Craig Steven Wright

Ergens loopt een schatrijk genie rond, de man of vrouw achter een ware revolutie. Maar niemand weet wie het is, alle wilde theorieën ten spijt. Lees hier in de tussentijd wat de top tien cryptocoins van dit moment zijn, want wellicht kun je veel rijker worden met kleinere coins. Alle groei is immers relatief. Of check zeven dingen die je echt niet over Bitcoin wist.

Reageer op artikel:
De man achter Bitcoin behoort nu tot vijftig rijksten ter wereld, maar wie is het?
Sluiten