Tech 2 jul 2018 Noah Korevaar

Bitcoin begint tweede helft 2018 met flinke rally

De eerste helft van 2018 kun je gerust als pijnlijk bestempelen. Althans, als je het over Bitcoin en de rest van de cryptomarkt hebt. Na de explosieve groei van eind 2017 zakte de markt in. De herstelfase kwam maar moeizaam op gang, waarbij dalingen soms vanuit het niks kwamen.

Bitcoin zet tweede helft 2018 sterk in

Met juli is het startschot gegeven voor de tweede helft van dit jaar. Een nieuw begin? Voorlopig lijkt het daar wel op. Bitcoin is juli namelijk zeer sterk begonnen. De cryptocurrency compenseerde 12 procent van de koerswaarde, na een week die rood kleurde.

Op het moment van schrijven staat de digitale munt op 6550 dollar. De 6609 dollar werd eerder vandaag zelfs al aangetikt. Nog steeds geen astronomische stijgingen, maar na de dalingen van afgelopen maand is het momentum zeker welkom.

Bitcoin 2018

Vorige week zakte Bitcoin naar het laagste punt sinds november vorig jaar, onder de 6000 dollar. Die klap werd vooral door investeerders toegeschreven aan de investeringscontracten die na een jaar precies vorige week afliepen. Een gebrek aan interesse van nieuwe kopers en matige koersen zorgden voor een verdere daling.

Wanneer je een stapje terug neemt, lijkt er niks aan de hand te zijn.

Allemaal factoren die niet meehelpen dus. Sinds januari is de koerswaarde van Bitcoin zelfs met 53 procent gedaald. Verkijk je echter niet op de korte termijn, want blockchain is altijd al een verhaal van de lange termijn geweest. Uiteindelijk draait het om de technologie. Een stukje toekomst.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en deals in je mail!
[revue_subscribe]

Een stapje terug

Wanneer je een stapje terugneemt, lijkt er niks aan de hand te zijn. Kijk naar de gemiddelde groei in andere markten over een jaar, en Bitcoin schiet er bovenuit. Vergis je niet: de munt is 145 procent in waarde gestegen sinds juli vorig jaar. Een jaar waarin de cryptocurrency 1300 procent in waarde wist te stijgen.

Gigantische winst op de korte termijn was eind vorig jaar mogelijk door de complete mediagekte en hype rondom de digitale munt. Oftewel, de definitie van een zeepbel. Een bel die dan ook grotendeels geknapt is.

Op de lange termijn is er voorlopig nog niks aan de hand, maar dan zul je wel het nodige geduld en vertrouwen moeten hebben. De rest van de markt is er niet veel beter aan toe.

Bitcoins

Ethereum zakte dit jaar met 40 procent, en XRP leverde zelfs 80 procent in. Litecoin 64 procent, en Bitcoin Cash zelfs 70 procent. De complete cryptomarkt leverde sinds januari 57 procent van zijn waarde in. Een waarde die je dus in de eerste plaats al hol zou kunnen noemen.

In de hype rondom Bitcoin werden er duizenden nieuwe cryptoprojecten gestart. Projecten en altcoins die in verrassend veel gevallen ook nog van de grond kwamen ook. Toch bleek hype nou niet bepaald de basis. Volgens de website Dead Coins zijn meer dan 800 projecten sindsdien ermee gestopt.

De komende weken en vooral maanden moet gaan blijken of de weg omhoog in kan worden gezet. Talloze grote namen in de investeerderswereld voorspelden de afgelopen maanden dat Bitcoin de 50.000 dollar nog dit jaar gaat passeren. Dat gaat pittig worden, maar het zou niet de eerste keer zijn dat het project ons verrast.

?Lees ook: Treedt de mysterieuze uitvinder van Bitcoin naar voren?

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bitcoin begint tweede helft 2018 met flinke rally
Sluiten