Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 22 jun 2018

Bitcoin opgeven bij belastingdienst: moet het en hoe werkt het?

Elk jaar moeten we helaas weer aan de belastingdienst opgeven wat we onder andere allemaal hebben verdiend, want daar moet natuurlijk belasting over betaald worden. Met de komst van Bitcoin en andere cryptocurrencies was het even onzeker wat er precies daarmee moest gebeuren. Ze zijn er inmiddels uit en, zoals je waarschijnlijk al vreesde, moet je inderdaad belasting betalen over je digitale coins. Dit is wat je erover moet weten.

Bitcoin valt onder overige bezittingen

Wanneer je weer eens ingelogd bent bij de belastingdienst, nadat je je eindelijk je DigiD wachtwoord kon herinneren of een nieuwe moest aanvragen, krijg je een behoorlijk formulier voorgeschoteld om van alles voor je loonbelasting in te vullen. Bitcoins en andere cryptocoins moet je invullen bij Box 3 en vallen onder overige bezittingen, net zoals bijvoorbeeld aandelen.

Bitcoin belastingdienst

Belasting over waarde per 1 januari

We weten dat de waarde van cryptocurrencies niet stabiel en behoorlijk kan schommelen. Welke waarde moet je dan invullen op je belastingformulier? Op de site van de belastingdienst kun je lezen dat het niet uitmaakt welke waarde je coins gedurende het jaar hadden.

Je neemt daar geen gemiddelde van, maar je vult de waarde in op 1 januari van het jaar waarover je belasting aan het invullen bent. Zo kan het dus voorkomen dat de waarde op 1 januari 18.000 euro was, terwijl hij tegen de tijd dat je belasting invult is gedaald naar 5.000 euro of andersom. In het eerste geval zou je dus meer belasting betalen, dan je coins op het moment waard zijn.

Bitcoin belasting

Waardeschommelingen op één dag

De waarde van je coins schommelt niet alleen gedurende het jaar, maar ook op een enkele dag kunnen je coins uiteenlopende waardes hebben. Je mag dan helaas niet de waarde kiezen die jou het beste uitkomt, maar de waarde die je coins specifiek hadden op 1 januari om 0.00 uur. Dat vertelt een woordvoerder van de belastingdienst in een mail aan Business Insider.

Verschillende koersen

Je weet dus nu dus dat je de waarde moet opgeven, die je Bitcoins op in januari om 0:00 uur hadden. Maar als je online gaat checken kom je erachter dat verschillende beurzen ook verschillende koersen aangeven. Ook hier mag je niet lekker gaan voor de laagste waarde, zodat je zo min mogelijk belasting hoeft te betalen. Je moet dan de voor jou “meest gebruikelijke” koers nemen.

belasting

Belastingvrij

Als je al je verdiensten uit box 3 bij elkaar optelt, kun je uitkomen op een behoorlijk bedrag. Vooral als je coins een behoorlijke waarde hadden op 1 januari. Gelukkig hoef je niet over het hele bedrag belasting te betalen, maar komt de belastingdienst je tegemoet met een vrijstelling. Wanneer je volgend jaar de formulieren weer invult over het jaar 2018, is de eerste 30.000 euro belastingvrij.

Hoeveel belasting je over het overgebleven bedrag moet betalen, hangt af van hoe hoog dat bedrag is. Het totale bedrag min je schulden en de vrijstelling is je grondslag. In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel belasting je over die grondslag moet betalen. Als je grondslag bijvoorbeeld 50.000 is, betaal je over 67 procent van het bedrag 0,36 procent belasting. Over de overgebleven 33 procent betaal je 5,38 procent belasting. Ze gaan er namelijk vanuit dat je meer rendement op je vermogen behaalt, naarmate je meer vermogen hebt.

belasting vermogen rendement

Ook Bill Gates houdt zich uiteraard bezig met belasting. Hij zal waarschijnlijk een vermogen moeten betalen aan de belastingdienst, maar hij ziet belasting ook als een oplossing voor werkloosheid. Met de komst van robots zullen er natuurlijk behoorlijk wat mensen geen werk meer hebben. Volgens Gates is dan de oplossing: robot belasting.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang de tofste tech, gadgets en aanbiedingen in je mail!
[revue_subscribe]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Business Insider

Reageer op artikel:
Bitcoin opgeven bij belastingdienst: moet het en hoe werkt het?
Sluiten