Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 7 aug 2018

Bitcoin bereikt mijlpaal: er is hoop voor een flinke comeback

Bitcoin is vooral op papier een interessante technologie, maar zal zich ook in de praktijk moeten bewijzen. Dat zal de komende jaren de grootste drijfveer zijn voor groei: adoptie. Daadwerkelijk gebruik in echte scenario’s levert gedegen groei op, en voorkomt tot een bubbel leidende lege hype.

Bitcoin tikt mijlpaal aan met automaten

Het klinkt verrassend ouderwets voor zo’n innovatieve technologie, maar geldautomaten kunnen daar een grote rol in gaan spelen. Sterker nog, dat doen ze al. Wereldwijd worden al duizenden Bitcoin-automaten gebruikt om de cryptocurrency te kopen en verkopen.

Daarin is zojuist een mijlpaal bereikt: wereldwijd staan nu meer dan 3500 Bitcoin-automaten, die ook volledig operationeel zijn. Dat blijkt uit data van Coinatmradar. De recente dalingen hebben amper impact gehad op het tempo waarop er nieuwe automaten bijkomen.

Bitcoin automaat

52.7 procent van die automaten ondersteunen ook bepaalde altcoins. Slechts zeventien maanden geleden stond de teller nog maar net op 1000 Bitcoin-automaten. Een flinke stijging dus, binnen korte tijd. In Nederland staan in totaal 23 automaten.

99.9 procent van alle crypto-automaten wereldwijd ondersteunt Bitcoin. De populairste altcoin is op het moment van schrijven Litecoin.

Bitcoin is niet kapot als deze prijsniveau’s stand houden.

Positieve ontwikkelingen

Maar hoe staat het met Bitcoin zelf? Het afgelopen weekend incasseerde de digitale munt flinke klappen. Toch heeft de bekende Wall Street bull Tom Lee vertrouwen in Bitcoin, ook op de korte termijn.

?Lees ook: ‘Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn bubbels, op zoek naar een probleem’

Volgens hem is de munt langzaam marktaandeel aan het winnen. “Het nieuws dat we hebben gezien, van de SEC die zegt dat Bitcoin koopwaar is, tot de potentie van een beursgenoteerd crypto-fonds, zorgt ervoor dat investeerders Bitcoin nog steeds zien als het beste huis in een pittige markt,” aldus Lee.

Lee is managing partner van Fundstrat Global Advisors. Bitcoin heeft een aantal pittige maanden achter de rug. Sinds december, toen het hoogtepunt van 19.000 dollar werd aangetikt, is de munt flink in waarde gedaald. In juni werd zelfs de 6.000 dollar aangetikt.

Bitcoin automaat

Sindsdien klom de cryptocurrency weer naar de 8500 dollar, om vervolgens bijna onder de 7.000 dollar te zakken. Allemaal bewegingen op de korte termijn, maar toch ziet Lee ze als een belangrijk teken.

Bitcoin is niet kapot als deze prijsniveau’s stand houden. Ik denk dat mensen bang zijn dat de munt terug zal zakken naar de 6.000 dollar, om vervolgens nooit meer terug te komen uit de bear market,” aldus Lee op de Amerikaanse televisie.

Dat is een vraag die regelmatig gesteld werd de afgelopen weken, wat nou als Bitcoin echt nooit meer boven de 10.000 dollar komt. Was het allemaal toch een illusie, lege hype? Laten we geen voorbarige conclusies trekken, want voorlopig ziet de situatie er hoopgevend uit.

De markt reageert namelijk daadwerkelijk op de berg aan goed nieuws van de afgelopen weken. Begin 2017 claimde Bitcoin 70 procent van de cryptomarkt. Begin dit jaar stond dat percentage slechts op 36 procent. Sindsdien is het marktaandeel de rest van 2018 vervolgens stabiel gaan stijgen.

Lee wijst erop dat Bitcoin in de afgelopen week daarin zelfs een record voor dit jaar heeft gevestigd, met een marktaandeel van 48 procent: “Ik denk dat de dominantie van Bitcoin laat zien dat de markt wel degelijk reageert op wat er gebeurt.” We gaan het meemaken!

?Lees ook: Zo kun je Bitcoins verdienen met je eigen laptop

CoinatmradarCNBC

Reageer op artikel:
Bitcoin bereikt mijlpaal: er is hoop voor een flinke comeback
Sluiten