Robert Kroes
Robert Kroes Tech 29 apr 2019

Daarom is de Bitcoin op BitFinex $ 300,- duurder dan elders

Afgelopen vrijdag zorgde het nieuws dat de Amerikaanse justitie BitFinex op de korrel heeft voor massale exodus van de beurs. Mensen probeerden hun Bitcoin zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Het viel analisten gedurende het weekend op dat de koers van een Bitcoin bij Bitfinex veel hoger ligt dan de koers op andere cryptobeurzen. Wij leggen uit hoe dit kan en wat de claim van justitie daarmee te maken heeft.

Is de Bitcoin duurder bij Bitfinex dan op andere beurzen?

Iedere handelsbeurs en iedere handelaar bepaalt zijn eigen koersen. Verschillen tussen koersen bij verschillende aanbieders zijn dan ook geen uitzondering. Wie de koersen van de Bitcoin echter nauwkeurig volgt (en welke investeerder doet dat niet?) zag dit weekend iets vreemds. Het begon vrijdag toen de koers van de Bitcoin onder de $ 5.000,- dook. Terwijl de markt vocht om de koers boven de psychologisch belangrijke $ 5.000,- te houden steeg de koers van de Bitcoin op BitFinex razendsnel. Dit zie je in onderstaande grafiek:

De koers van de Bitcoin op Bitfinex (rode lijn) en cryptobeurs Coinbase (oranje lijn).
De koers van de Bitcoin op BitFinex (rode lijn) en cryptobeurs Coinbase (oranje lijn).

Op zondag zagen we dat de Bitcoin op cryptobeurs Coinbase $ 5.190,- noteerde, terwijl dezelfde Bitcoin op BitFinex $ 5.500,- deed. Dit was uiteraard voer voor analisten.

Waarom is de Bitcoin op BitFinex zo duur?

Nadat BitFinex vrijdag geconfronteerd werd met slecht nieuws van de Amerikaanse justitie wilden veel mensen hun munten van de beurs halen. Het animo om nieuwe beleggingen te doen via Bitfinex was verrassend genoeg niet al te groot. Hierdoor ontstond er veel aanbod en weinig vraag. Dit zou eerder op een koersdaling moeten duiden. Het probleem is echter dat de getroffen beurs een wachttijd hanteert voordat je cryptovaluta om kunt zetten in cash geld. Daarom willen mensen graag hun cryptomunten converteren in een relatief zekere munt, zoals de Bitcoin. De Bitcoin kunnen ze vervolgens direct verplaatsen naar een andere beurs.

Koersverschil Bitcoin: kans of knudde?

Normaal gesproken stabiliseren de koersen weer naar een niveau waar ze dichter bij elkaar liggen. Het feit dat de tendens nu alleen maar stijgende is en het verschil oploopt toont aan dat men serieuze zorgen heeft over de situatie bij BitFinex. Aan de andere kant is de situatie een kans voor beleggers die wat risico niet uit de weg gaan. Zij kunnen immers, als zij hun Bitcoin op BitFinex verkopen, een flinke winst halen. Die winst is echter wel de risicopremie voor het feit dat de beurs wellicht niet in staat is om uit te keren.

Dat de Bitcoin ondanks de heftige gebeurtenissen zo snel herstelde is volgens sommigen een teken dat de markt erg positief is en dat er een sterke groei aankomt. Eens te meer reden om de live koersen en het laatste nieuws te blijven volgen.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Daarom is de Bitcoin op BitFinex $ 300,- duurder dan elders
Sluiten