Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23/03/2018

Bitcoin en blockchain: stilte voor de storm?

Na de gigantische stijging in waarde van alles wat met blockchain te maken had eind 2017 tot januari 2018, kwam de onvermijdelijk crash. Zoals altijd worden altcoins het hardst getroffen en zijn sommigen meer dan 95 procent down ten opzichte van het hoogtepunt in december of januari. Ook Bitcoin.

Het moment voor blockchain

Kijkend naar de fundamentele aspecten van veel coins is dit helemaal niet gek want een fundament was er vaak niet. Gebakken lucht tot grote hoogten gedreven door FOMO en speculatie.

Geen gebakken lucht zijn solide coins en projecten zoals Bitcoin en Ethereum. Ook grote ICO’s uit 2016 zoals Waves, Lisk en Stratis zijn dit niet en deze beginnen nu aan de deur te kloppen. De gekte rondom cryptocurrency en blockchain is momenteel even voorbij, en dat is maar goed ook.

De projecten die serieus werken aan een product met een echte usecase kunnen weer in de luwte verder het product ontwikkelen en in de week leggen bij afnemers.

Blockchain bitcoin

Momenteel wordt er een ecosysteem gecreëerd waarin blockchain-adoptie kan groeien en bestendig is voor de toekomst. We zien op verschillende fronten technologische en organisatorische ontwikkelingen plaatsvinden die op de lange termijn grote of kleine problemen moeten oplossen. Laten we eens beginnen met het schalingsprobleem.

Bitcoin en Ethereum hebben als één van de weinige cryptocurrency in de praktijk een probleem met schalen omdat deze cryptocurrency daadwerkelijk op grote schaal worden gebruikt. Op momenten dat er veel transacties per seconde nodig waren duurden deze transacties erg lang of brachten ze veel kosten mee door een hoge fee.

Dit bewijst dat cryptocurrency een beweging is waar op mondiaal niveau inmiddels rekening mee wordt gehouden.

De oplossing voor bitcoin is het Lightning Network, deze techniek moet zorgen voor een (in theorie) onbeperkte schaalbaarheid. De eerste versie van dit netwerk is sinds vorige week gelanceerd en dit is een gigantische mijlpaal voor bitcoin. Ook voor Ethereum is er een oplossing in de maak in de vorm van Raiden.

Naast deze technologische stappen zien we ook dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van segwit door gebruikers en exchanges. De segwit adoptie zit voor het eerst structureel boven de 30 procent. Dit zorgt ook voor snellere transacties en lagere fees.

Blockchain bitcoin

Buiten deze technische aspecten zijn er ook zaken als politiek en adoptie van gebruikers die een rol spelen. Cryptocurrency en blockchain zijn momenteel zelfs onderwerpen op de G20. Wie had dat 5 jaar geleden gedacht?

Dit bewijst dat cryptocurrency een beweging is waar op mondiaal niveau inmiddels rekening mee wordt gehouden.

Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.

Adoptie: succes Bitcoin vormt drempel

De adoptie van gebruikers werd onder andere een halt toe geroepen door de drempel die werd opgeworpen om cryptocurrency aan te schaffen. Veel brokers en exchanges hebben tijdelijk hun deuren gesloten voor nieuwe gebruikers omdat de ze stroom nieuwe mensen niet aan konden.

We zien nu dat stap voor stap de deuren weer worden geopend en dat de technische infrastructuur verbeterd is.

Het laatste nieuws is dat Facebook, Twitter en Google het adverteren van ICO’s en cryptocurrency gaan verbieden. Dit lijkt in eerste instantie een slecht iets op het gebied van adoptie maar de ervaring leert dat deze advertenties voornamelijk werden gebruikt door scams en voor phishing.

De adoptie van goede producten was nooit afhankelijk van deze advertenties en leden eerder onder al deze scams. Mensen raakten geld kwijt en bleven vervolgens ver weg van cryptocurrency.

Gekelderde prijzen, onderwerp van aandacht op de G20, advertentieregulering; blockchain is op weg naar massa adoptie en wordt in 2018 groter dan ooit. Daar durf ik mijn hand wel voor in het vuur te steken.

?Lees ook: Bekende strateeg voorspelt astronomische stijging Bitcoin

Reageer op artikel:
Bitcoin en blockchain: stilte voor de storm?
Sluiten