Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 24 jan 2019

‘Bitcoin gaat naar nul’ (maar maak je geen zorgen!)

Het jaarlijkse World Economic Forum vind op dit moment plaats, in het winterse Davos. Met alle verhitte debatten over Bitcoin van dien. Een BOE senior adviseur zei eerder deze week dat cryptocurrencies niks waard zijn. Nu doet ook BCG Digital Ventures oprichter Jeff Schumacher zijn duit in het zakje.

Bitcoin gaat naar nul

Hij beweert namelijk dat de prijs van Bitcoin naar nul zal zakken. Hij is een gereputeerde investeerder, een veteraan in de financiële markt. Tijdens een CNBC-panel kon hij rekenen op open monden en blikken van verbazing toen hij zijn controversiële mening verkondigde.

Schumacher claimt dat Bitcoin geen waarde heeft, en tevens waardeloos is als munteenheid. Dat betekent echter niet dat hij de complete beweging afschrijft. In tegendeel: de investeerder is zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden die de blockchain-technologie biedt.

De rest van het panel bestond uit Ripple’s Brad Garlinghouse, 500 Startups Partner Edith Yeung en Silver Lake Partners medeoprichter Glenn Hutchins. Geen obscure namen dus. Samen hadden ze het over de toekomst van blockchain-technologie.

De toekomst van blockchain

Ze waren het allemaal met elkaar eens over een ding: blockchain-technologie zal de basis vormen van de toekomst van applicaties en finance. Volgens Schumacher is Bitcoin echter niet de toepassing die het verschil gaat maken:

“Ik geloof dat Bitcoin naar nul zal gaan. Ik denk dat het een geweldig stukje technologie is, maar ik zie het niet als betaalmiddel. Het is nergens op gebaseerd.”

De afgelopen dagen horen we steeds vaker voorspellingen dat de cryptocurrency onder de 3000 dollar zal gaan zakken. Een Bloomberg-analist heeft het zelfs over een bodem van 1500 dollar.

Ook Ethereum wordt geregeld bedolven onder kritiek van analisten die een vrije val richting de nul verwachten. Het is echter zeldzaam dat een investeerder die diep in de cryptomarkt zit, zo vernietigend over Bitcoin spreekt.

De rol van Bitcoin

Glenn Hutchins, medeoprichter van Silver Lake Partners, ziet Bitcoins rol in de toekomst meer als een manier om waarde op te slaan, dan als betaalmiddel:

“Ik denk dat de rol van Bitcoin in het systeem kan zijn om waarde terug te brengen, om waarde op te slaan, terwijl andere cryptocurrencies voor andere zaken worden gebruikt.”

Hutchins maakt zich niet zo zeer zorgen over de prijs van BTC, maar over de ontwikkelingen van de onderliggende blockchain-technologie. De andere panel-leden waren het daar mee eens:

“Ik ben niet zo zeer geïnteresseerd in Bitcoin als een munteenheid of equivalent, of zelfs in blockchain als een soort grootboek. Ik denk meer aan de protocols en de technologie.”

Adoptie?

Yeung beargumenteerde dat de adoptie het snelst plaats zal vinden in Azië, op het gebied van transacties en betalingen. Garlinghouse verwacht grootschalige adoptie van blockchain-technologie over ongeveer vijf jaar, waar Schumacher optimistisch het over drie jaar heeft.

Dat maakt allemaal echter niet uit, zoals Hutchins de spijker op zijn kop slaat: “Uiteindelijk maakt het de gebruiker niet uit of het blockchain-technologie is dat ze gebruiken – ze willen gewoon een beter product. Wat er uiteindelijk gebeurt is dat je iets van waarde erin stopt, en dat er iets van waarde aan de andere kant uit komt. Dan maakt het je niet uit wat de onderliggende technologie is.”

Amen!

CNBC

Reageer op artikel:
‘Bitcoin gaat naar nul’ (maar maak je geen zorgen!)
Sluiten