Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 11 okt 2018

Bitcoin en de blockchain: beginjaren van een nieuw tijdperk

Ondanks dat bitcoin en blockchain inmiddels 10 jaar oud zijn bevinden we ons nog in de beginjaren van deze techniek. Vaak wordt deze periode vergeleken met de jaren 90 van het internet, de tijd dat het internet groot werd en door een kleine groep consumenten gebruikt werd. Maar is dat wel terecht?

Speculatie, niet alleen bij Bitcoin

Kijken we naar waar de techniek momenteel voor wordt gebruikt dan is het antwoord vrij simpel: speculatie. Het gros van de transacties vindt plaats op centrale exchanges en niet on-chain. De reden hiervoor is simpel; traders gebruiken bitcoin en altcoins voor financieel gewin.

Ook als we kijken naar de top 100 coins qua marketcap zien we veel coins die niks nieuws op tafel brengen. Veel andere coins zijn regelrechte scams of in de praktijk niet uitvoerbaar.
Kijken we echter naar de lange termijn dan wordt er een heel ander beeld geschetst.

Blockchain wordt steeds vaker door grote bedrijven geadopteerd als pilot maar ook in productieomgevingen. Dit betreft echter meestal een permissioned chain en geen open blockchain.
Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.
Dit is een logische tussenstap maar maakt wel de weg vrij voor de verschillende usecases waar momenteel platformen en ecosystemen voor ontwikkeld worden.

Er zijn verschrikkelijk veel praktische toepassingen te bedenken waar de transparantie, de onveranderlijkheid, het decentrale karakter of de veiligheid van een blockchain kan zorgen voor een revolutie.

Geleidelijke verandering

Momenteel zijn veel bedrijven of organisaties hier echter nog niet klaar voor. In de jaren 90 was dit niks anders.

Een verandering gaat geleidelijk en vindt vaak plaats zonder dat men het door heeft. Door terug te kijken zien we meestal pas wat er eigenlijk allemaal is gebeurd in al die jaren.

De brief maakte plaats voor een fax, en een fax werd vervangen door e-mail. Het serverhok op kantoor werd vervangen door de cloud en deze wellicht weer door een blockchain.

De vergelijking met de beginjaren van het internet is dus misschien helemaal niet zo gek. Ook niet omdat zich eind jaren 90 ook een gigantische internetbubbel ontplooide.

Koersen van bedrijven die ook maar iets met het internet te maken hadden schoten door de verwachte winst de lucht in en klapten in het voorjaar van 2000 net zo hard weer naar beneden.

Met het knappen van deze bubbel knapte echter het internet niet. We zijn inmiddels heel wat jaren verder en deze techniek is groter dan ooit. We kunnen ons geen leven meer voorstellen zonder het whatsappen, social media, Google en vele andere producten die door het internet het levenslicht zagen.

Wat de prijs de komende maanden en jaren gaat doen weet niemand, maar wat ik wel weet is dat sommige partijen druk bezig zijn met het schapen van de toekomst. En daar onderdeel van uitmaken is makkelijker dan ooit.

Reageer op artikel:
Bitcoin en de blockchain: beginjaren van een nieuw tijdperk
Sluiten